Janko Odović / - Dan
14/03/2024 u 19:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović: Sve opcije su na stolu što se tiče tendera za zakupljivanje plaža

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović je najavio da će sjutra u privrednoj komori biti održan sastanak predstavnika zakupaca plaža, predstavnika Ministarstva turizma i turističke privrede.

Sa tenderom se kasni jer, "Atlas plaža" nije gotov, kazao je Odović. Iako je spisak plaža trebao da se finalizuje u mandatu dvije prethodne vlade, tek je 44. Vlada formila timove za realizaciju tog posla, kazao je Odović.

On je rekao da je u interesu svih, posebno Vlade, da se spisak što prije završi i raspiše tender zbog predstojeće turističke sezone.

- Nama je u interesu da se turistička sezona ne ugrozi, ali nam je u interesu i da regulišemo tender o zakupu plaža po novim uslovima - kazao je Odović.

Postoji mogućnost da tender bude raspisan po starim uslovima samo za ovu sezonu, a da se naredne godine raspiše drugi tender po novim uslovima, kazao je ministar. 

- Sve opcije su otvorene, kazao je ministar na pitanje da li postoji mogućnost da se tender, pa i privremeni, ne raspiše.

 

Što se tiče slučaja Lamela C, Odović je rekao da je to sada u nadležnosti Glavnog grada koji jedini ima ingerencije da odobrava legalizaciju.

Odović je kazao da je formirana međuresorna komisija u vezi sprovođenja izgradnje socijalnih stanova u Podgorici, u kojoj su i predstavnici Glavnog grada, koja treba da definiše uslove i lokacije.

On je najavio da se razmiščlja da se taj projekat proširti na cijelu teritoriju Crne Gore.

Plan je da dio stanova biti predviđen za zakup ispod sadašnjih tržišnih cijena, dio stanova će biti ponuđen na prodaju po cijenama troškova izgradnje, a jedan dio i po tržišnim uslovima.

Vlada usvojila budžet Morskog dobra 

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2024. godinu.

Plan sadrži pregled planiranih prihoda i detaljnu strukturu rashoda/planiranih troškova Javnog preduzeća za 2024. godinu. Planirani prihod iznosi nešto preko 24 hiljade eura i sastoji se od prihoda od poslovnih aktivnosti – naknada za korišćenje morskog dobra – planiranih u visini 14,5 hiljada eura; prihoda od trajekata u iznosu od 8.872.581 eura; neposlovnih prihoda koji obuhvataju kamate na depozit, naplata utuženih potraživanja, otkup tenderske dokumentacije, realizacije bankarskih garancija i sl. planiranih u iznosu od 650 hiljada eura.

Planirani rashod Javnog preduzeća je u istom iznosu kao i planirani prihod 24.022.581 eura, od čega je za troškove investicionih aktivnosti i tekućeg održavanja zone morskog dobra koji su planirani po opštinama opredijeljen iznos 12.573.925, dok je za ostale poslovne rashode (potrošni material, održavanje, troškovi osiguranja, gubici i naknade štete) planiran iznos od 5.510.411, za zarade i ostala primanja planirano 4.998.065 i opremu 934.580 eura.

Na današnjoj sjednici Vlade je usvojila PProstorni plan Pljevalja. Kako je Odović kazao Prostorni plan će omogućiti nastavak toplifikacije, izgradnju fabrika cementa, gipsa, ciglane, kao i još nekih projekata u tom gradu

On je naveo da je predviđeno i izmještanje korita rijeke Ćehotine, kako bi se omogućio nastavak širenje rudokopa i maksimalna iskorišćenost uglja do trenutka kada u dogovoru sa evropskim tartnerima Termoelektrana bude morala obustaviti svoj rad. Kazao je da je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović  tokom posjete Beogradu dogovorio da se kopletna količina uglja prodaje Elektroprivredi Srbije. 

Odović je kazao da usvajanje ovog plana omogućava početak izrade planova nižeg reda u Pljevljima, kao i da će PUP sjutra biti objavljen na sajtu Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:53