Јанко Одовић / - RADE KOPRIVICA
02/02/2022 u 10:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одовић: Владин сервер нападнут, али то није утицало на исплату зарада

Јуче су се, како додаје, трудили сви заједно, да се програм испоштује и да плате буду исплаћене на вријеме

Владин мејл сервер јуче је био нападнут, али није утицао на исплату зарада по програму Европа сад, јер је систем Министарства финансија функционисао беспрекорно, казао је државни секретар Јанко Одовић.

Он је истакао да је напад био очекиван, али да је проблем отклоњен. В.д. директорица Управе за инспекцијске послове Ана Вујошевић казала је да ће након 10. фебруара почети контроле да ли је испоштована уплата минималне зараде од 450 еура преко текућег рачуна.

Одовић је у Јутарњем програму ТВЦГ потврдио да се јуче десио напад на маил сервер Владе.

 - Ви сте видјели да је дио садашње опозиције, односно некадашње власти рекао да је ово неодрживо, да су везане руке свим будућим владама. Тај напад је био очекиван, али није утицао на исплату зарада јер САП систем Министарства финансија функционисао је беспрекорно, а мислим да је прексиноћ или током јучерашњег дана тај проблем отклоњен -  казао је Одовић.

Јуче су се, како додаје, трудили сви заједно, да се програм испоштује и да плате буду исплаћене на вријеме.

До сада је око 22 хиљаде људи примило плату по програму Европа сад.

 - Реакције су какве смо и очекивали. Јуче је било заиста прегршт врло добрих порука од грађана који захваљују и говоре шта ће све моћи да купе. Многи су казали да ће им то бити довољно да измире кредитне обавезе. Било је и судија који су нам казали да им је ово прво веће повећање зарада за 30 година - казао је Одовић.

В.д. директорица Управе за инспекцијске послове Ана Вујошевић истиче да је  Управи за инспекцијске послове до сада стигло 60 пријава и питања грађана.

 - Инспекција је вршила одређене превентивне контроле. У одређеним субјектима гдје је најављено да неће поштовати програм Европа сад је реаговала. Након интервенције дошло је до закључења уговора о раду и промјене минималне зарадена 450 еура како је предвиђено програмом, а послодавци који су жељели да пишу скраћено радно вријеме запосленима, то су промијенили у пуно - казала је Вујошевић.

У наредном периоду пратиће исплату зарада.

 - Послије 10. фебруара вршићемо контроле да ли је испоштована уплата минималне зараде од 450 еура преко текућег рачуна запосленом и у складу с тим утврдиће мјере - казала је она.

Он је рекао да програм Европа сад у великој мјери смањује пореско оптерећење чиме црну гору чини много конкурентнијом за нове послодавце.

 - Тако да је у крајњем један од циљева овог програма повећање броја запослених јер ће мањим пореским оптерећењем доћи и нови послодавци. Циљ је и смањење сиве економије јер са мањим оптерећњем рада послодавци ће бити мање мотивисани да крију запослених и да их исплаћују на руке - казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:45