/ - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
17/03/2023 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan sastanak sa Udruženjem banaka na temu nacrta Zakona o solidarnom doprinosu

Predstavnici Udruženja banaka su iznijeli stav o neophodnosti odlaganja Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, državni sekretar Ilija Vukčević i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović, održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja banaka Crne Gore. Sa rukovodiocima banaka, na čelu sa predsjednikom upravnog odbora UBCG-a, Aleksom Lukićem, razgovarali su o ukupnom ekonomskom ambijentu u svijetlu implikacija nacrta Zakona o solidarnom doprinosu na investicionu klimu i dugoročni finansijski okvir.

- U konstruktivnom dijalogu, sagovornici su prenijeli otvorenost za intenziviranje saradnje u smjeru iznošenja konkretnih predloga mjera koje bi u kriznim vremenima osigurale kontinuitet u poreskoj politici i time omogućile stabilno finansiranje budžeta, uz očuvanje atraktivnosti investicione klime u korist i privrede i građana. U tom kontekstu, predstavnici Udruženja banaka su iznijeli stav o neophodnosti odlaganja Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu, kako bi se sprovela sveobuhvatna analiza uticaja predviđenih mjera na kompletnu crnogorsku privredu, sa konkretnim osvrtom na kratkoročne i dugoročne benefite, odnosno manjkavosti pomenutog zakonskog rješenja- navodi se u saopštenju.

Damjanović je ukazao da je upravo, uvažavajući potrebu dijaloga i iznalaženje optimalne mjere između očuvanja stabilnosti budžeta i svih servisa koje država pruža i atraktivnosti poslovnog ambijenta kao preduslova za razvoj privrede i bankarskog sektora kao stabilizatora finansijskog okvira, javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena do 20. aprila.

- Kako je ministar dodao, svi aspekti pomenutog zakona, od obuhvata djelatnosti, visine praga za oporezivanje i visine samog poreza, kao  i ostali detalji zakona biće predmet detaljnog analiziranja kako sa aspekta održivosti tako i primjenjivosti u praksi, zbog čega je i produžen pomenuti rok- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:05