/ - MKI
29/01/2023 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održano predavanje o prednostima turbo kružnih raskrsnica

Riječ je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom ili fizičkim barijerama, prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja

U organizaciji prednostima turbo kružnih raskrsnica u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Crnoj Gori, a pod finansijskim pokroviteljstvom EBRD-a, održano predavanje o prednostima turbo kružnih raskrsnica u odnosu na klasične kružne raskrsnice, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predavanje je održao prof. dr Tomaž Tollazzi, stručnjak iz oblasti projektovanja puteva i  oblasti revizije i provjere bezbjednosti saobraćaja na putevima.

- Posljednjih godina kružni tokovi se sve više koriste na raskrsnicama gde je to moguće i gdje mogu da ubrzaju protok saobraćaja. Međutim, kružni tokovi sa dvije ili više voznih traka često predstavljaju poteškoću za vozače kada dolazi do problema sa pogrešnim prestrojavanjem prije i unutar samog kružnog toka ili nedoumica oko toga koje od dva vozila ima prednost. Saobraćajni stručnjaci pronašli su način da kružni tok učine bezbjednijim. Tako su nastale turbo kružne raskrsnice, koje su prvobitno uvedene u Holandiji, da bi kasnije bile primijenjene i u drugim državam, saopšteno je z MKI.

Riječ je o raskrsnici kod koje je saobraćajnom signalizacijom ili fizičkim barijerama, prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do njegovog napuštanja. Na taj način izbjegnuta su prestrojavanja vozila u samom kružnom toku koja, osim što usporavaju kretanje vozila, mogu da dovedu i do konfliktnih situacija.

- Ovim predavanjem projektanti saobraćajnica u Crnoj Gori su se upoznali sa pravilima projektovanja i prednostima turbo kružnih raskrsnica sa aspekta veće protočnosti i bezbjednosti saobraćaja. Predavanju su prisustvovali polaznici prve grupe Stručnog osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za revizora i provjerivača bezbjednosti puteva, koji će stečenim znanjem unaprijediti stanje bezbjednosti puteva u Crnoj Gori, zaključuje se u saopšenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:10