/ фото: Срђа Бољевић
15/11/2021 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржив фискални систем и здрав банкарски сектор, предуслови опоравка ЦГ

Теме дијалога односиле су се на економска и финансијска кретања у Црној Гори и еурозони

Представници Централне банке Црне Горе и Европске централне банке одржали су видео конференцију, посвећену дијалогу на високом нивоу који се редовно одржава између ЕЦБ-а и централних банака земаља кандидата за чланство у Европској унији које су отвориле преговарачке процесе. Делегацију ЕЦБ-а предводили су Фабио Панетта, члан извршног одбора ЕЦБ-а и Isabel Vansteenkiste, генерална директорица Директората за међународне и европске односе. 

Теме дијалога односиле су се на економска и финансијска кретања у Црној Гори и еурозони.

- Гувернер Жугић презентовао је представницима ЕЦБ-а најновије податке који осликавају стање у банкарском, фискалном и реалном сектору. „Црногорска економија се, након дубоке рецесије у 2020. години, полако опоравља, што потврђују званични подаци МОНСТАТ-а о расту од 10,3 одсто у првој половини текуће године“, саопштио је гувернер Жугић и додао да ЦБЦГ прогнозира да ће раст у 2021. години износити изнад 11 одсто. ЦБЦГ види снажне изазове у фискалној сфери, првенствено у дијелу јавног дуга који и даље остаје најзначајнији системски ризик, док потенцијалну нејасноћу са собом носе и најављене фискалне реформе у оквиру програма „Европа сад“-наводе у саопштењу.

Банкарски сектор Црне Горе је стабилан и ликвидан и сви кључни параметри здравља банака имају позитивне трендове. Истакнуто је да се, након повлачења и истека рока мјера подршке ЦБЦГ, а док се привреда и даље суочава са посљедицама Цовид-19 кризе и израженом незапосленошћу, може очекивати раст неквалитетних кредита. ЦБЦГ помно прати и анализира кретање овог индикатора и благовремено ће реаговати, уколико се то процијени потребним.

Гувернер је упознао саговорнике са интензивним активностима ЦБЦГ током претходне и текуће године, а које су се, између осталог, односиле на креирање и имплементацију десет пакета мјера за сузбијање посљедице пандемије, спровођење пројекта процјене квалитета активе банкарског сектора, унапређење регулаторног оквира, снажење супервизије и спречавање прања новца.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:12