Petar Odžić / - SDP
07/03/2024 u 09:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odžić: Zaduživanje Spajićeve vlade je nastavak primitivne politike

Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo 6 posto, ako uračunamo i troškove hedžing, tvrdi zamjenik predsjednika SDP

Novo zaduženje 44.Vlade od skoro 700 miliona eura, po malo je reći lošim uslovima, samo je nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori poslednjih godina, ocjenjuje zamjenik predsjednika SDP Petar Odžić.

Kako dodaje, sa predhodnim zaduženjem, koje je mahom bilo kod komercijalnih banaka, ova vlada nas je zadužila za preko 800 miliona eura. Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo 6 posto, ako uračunamo i troškove hedžinga.

On se upitao zašto vlada kao u Hrvatskoj ušla u emisiju takozvanih „narodnih obveznica“ koje bi bile ponuđenje našoj privredi i stanovništvu.

Kako je naveo, u tom slučaju kamatna stopa bi bila puno manja, a činjenica je da zadnjih godina depoziti u našim bankama iznose između 4.5 i 5.5 milijardi eura. Ako uzmemo činjenicu da su kamate na oročena sredstva mizerne i kreću se daleko ispod 1 odsto, jasno je da bi kamata od 3,5-4 procenata bile izuzetno primamljive za naše tržište.

- Pored puno jeftinijeg zaduženja imali bi i nekoliko drugih pozitivnih efekata. Prije svega promijenili bi poslovnu politiku banaka koje bi morale podići kamatebna oročena sredstva i tako pomogli CBCG u regulaciji bankarskog tržišta. I ono važnije zadržali bi desetine i stotine miliona eura, koje ovako izlaze iz zemlje na račun kamate, u našem sistemu, kod našeg stanovnistva i privrede. Veća količina novca u opticaju povećava i potrošačku moć ali i kretanje novca kroz privredu, što za rezultat ima indirektne pozitivne efekte po BDP. Velika šteta jer smo imali primjer uspješnog i povoljnog zaduženje, sa pozitivnim indirektnim efektima, i ključno je pitanje zašto smo izbjegli pomenuti model - navodi Odžić.

Ostaje da se vidi da li cemo u ovoj godini doći do maksimalnog zaduženja u jednoj godini, od preko milijardu eura?!

- I da se zapitamo da li nas ovakva politika gura u „grčki scenario“, da li ovakva zaduženja imaju elemente korupcije, jer brzina i tajnost prilikom procesa zaduženja govori o tome da akteri nije da bas ne znaju šta su uradili - zaključio je Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:54