Влада ЦГ / - Влада ЦГ
22/07/2021 u 16:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ограничена малопродајна цијена хљеба, 64 хиљаде литара уља најугроженијима

Како наводе из Министарства, циљ доношења одлуке је спречавање даљег раста цијене пшеничног бијелог хљеба чиме би се у одређеној мјери смањило оптерећење на стандард грађана

Влада Црне Горе је донијела Одлуку о максималној малопродајној цијени пшеничног бијелог хљеба на приједлог Министарства економског развоја.

Како наводе из Министарства, циљ доношења одлуке је спречавање даљег раста цијене пшеничног бијелог хљеба чиме би се у одређеној мјери смањило оптерећење на стандард грађана, а да се при томе не смањи мотивација предузетника за даљим развојем и обављањем дјелатности како трговаца, тако и произвођача.

-У години социјалне правде, осим што смо увели дјечји додатак, покренули пројекат туристичких ваучера, покренули иницијативу за испитивање рада запослених у социјалној дјелатности, увели социјални бон као помоћ нашим грађанима да преброде кризу изазвану пандемијом коронавируса, ограничили смо и малопродајну цијену пшеничног бијелог хљеба. Све ово није могуће урадити ако немамо заједничку визију и циљ, а то је друштво једнаких шанси. Циљ је да начин помагања грађанима буде видљивији и да помоћ стигне до оних којима је најпотребнија- изјавио је министар Јаков Милатовић.

Ограничавањем цијене само пшеничног бијелог хљеба, као основне врсте хљеба штити се стандард грађана, а нарочито најугроженијих социјалних слојева, при чему се не дјелује репресивно на цијену осталих врста пекарских производа, пише у саопштењу. 

Овом одлуком утврђује се максимална цијена пшеничног бијелог хљеба, ради спречавања настанка тежих економских и друштвених посљедица, изазваних епидемијом ковида-19.

Пшеничним бијелим хљебом тип - 500 сматра се хљеб са сљедећим основним састојцима: пшенично брашно тип - 500, вода, кухињска со, квасац, емулгатори и адитиви.

Максимална малопродајна цијена векне пшеничног бијелог хљеба тип - 500:

од 500 г до 600г износи 0,50 ЕУР по комаду,

од 300г до 400г износи 0,40 ЕУР по комаду. 

Привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом хљеба из члана 2 ове одлуке, дужна су да образују цијене у складу са овом одлуком, кажу из Министарства. 

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном листу Црне Горе, а примјењиваће се до 31. децембра 2021.

Министар Милатовић казао је да је Влада данас усвојила Информацију о поступању са око 64 хиљаде литара јестивог уља којом се налаже надлежним институцијама да спроведу активности како би уље било подијељено социјално угроженом становништву.

Он је рекао да су поред програма социјалног бона, који је раније најавило Министарство финансија и социјалног старања, ово додатне мјере којима се реагује на нагли скок цијена основних производа.

-У јеку евидентног пораста цијена основних животних намирница на глобалном нивоу, Влада прикупља податке и анализира марже у трговинама, како би у складу са тим наставила ефикасно да реагује- закључио је Милатовић.

Ово је доказ да се у времену кризе понашамо одговорно, не смањујући плате и пензије, помажући социјално угроженим категоријама становништва, пише у саопштењу Министарства. 

Циљ је да кризу пребродимо на начин да они који најмање могу, не трпе њене посљедице, закључују из овог ресора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:14