/ - фото: Округли сто
17/12/2021 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Округли сто о нацрту ПЕР-а: Позитивне оцјене за реформске мјере

Нацрт програма је усаглашен са предложеном Фискалном стратегијом и Предлогом Закона о буџета за 2022. годину

Предложене реформске мјере и структура нацрта Програма економских реформи Црне Горе од 2022 - 2024. године оцијењени су позитивним и на округлом столу у оквиру јавне расправе о нацрту овог значајног документа. 

На данашњем округлом столу представљен је нацрт ПЕР-а, у циљу веће транспарентности и објективног приказа документа, а у организацији Министарства финансија и социјалног старања (МФСС), уз подршку УНДП-а кроз пројекат „Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори“. 

- Током дискусије су саопштени одређени предлози који су се односили на фискалну политику, финансијски систем, област тржишта рада и економско оснаживање сјеверног региона Црне Горе. Такође, било је похвала за структуру документа и предложене реформске мјере. По завршетку јавне расправе, Радна група за израду ПЕР-а ће сагледати и обрадити све предлоге, након чега ће  финализовати текст Програма економских реформи- наводе у саопштењу.

Дебати су присуствовали представници Савеза синдиката Црне Горе, Уније слободних синдиката, Делегације ЕУ у Црној Гори, Амбасаде САД, ГИЗ-а, као и општина Тузи, Беране, Бијело Поље, Никшић, Херцег Нови и Котор те ресорних министарстава у Влади Црне Горе, итд.

Нацрт програма је усаглашен са предложеном Фискалном стратегијом и Предлогом Закона о буџета за 2022. годину, који су били основа за припрему поглавља која се тичу макроекономског и фискалног оквира. 

- Представници МФСС-а су указали да је нацрт поглавља 5 - Структурне реформе већ био предмет разматрања од Европске комисије, која је похвалила текст, истичући да је остварен значајан напредак у односу на претходну годину. Указали су да је Европска комисија посебно похвалила то што је од 20 предложених мјера - 11 нових. Влада Црне Горе ће у јануару наредне године усвојити ПЕР 2022 - 2024. и до краја тог мјесеца биће достављен Европској комисији- наводе у саопштењу.

Нацрт Програма економских реформи за Црну Гору за период 2022-2024. година садржи три кључна поглавља: макроекономски оквир, фискални оквир и поглавље о структурним реформама. Макроекономски оквир садржи средњорочне макроекономске пројекције (БДП, инфлација, платни биланс). Поглавље о фискалном оквиру заснива се на средњорочном фискалном оквиру и буџетским плановима за три године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:22