/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
10/07/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Operator da obavijesti korisnike o izmjeni uslova

Shodno važećim propisima, operatori su, prije javne objave izmijenjenih cijena, u obavezi o istom obavijestiti EKIP radi provjere njihove usklađenosti sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, navodi se u saopštenju

Svaka promjena cijena predstavlja izmjenu pretplatničkih ugovora, što podrazumijeva obavezu operatora da najmanje 30 dana prije izmjene uslova o planiranim izmjenama obavijesti sve korisnike na jasan i nedvosmislen način, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunuikacije i poštansku djelatnost.

Iz EKIP-a su, povodom najavljenog povećanja cijene mjesečne pretplate za određene pakete usluga u fiksnoj mreži, počev od 1. avgusta, saopštili da operator mora da prije izmjene uslova obavijesti korisnika obavezno pisanim putem, kao i putem SMS-a kada je to moguće.

“Shodno važećim propisima, operatori su, prije javne objave izmijenjenih cijena, u obavezi o istom obavijestiti EKIP radi provjere njihove usklađenosti sa Zakonom o elektronskim komunikacijama”, navodi se u saopštenju.

EKIP, kako su rekli, ima nadležnost da određuje regulatorne obaveze pojedinom operatoru i obavlja nadzor nad implementacijom propisanih regulatornih obaveza, koje mogu obuhvatati i kontrolu cijena, ali samo ukoliko se utvrdi da na nekom relevantnom tržištu konkurencija nije efikasna, odnosno da postoji operator sa značajnom tržišnom snagom na tom tržištu.

“Međutim, ukoliko se utvrdi da je tržište konkurentno, Agencija nema zakonskih nadležnosti regulacije cijena i uslova njihovog pružanja, pa ukazuje korisnicima na njihova Zakonom garantovana prava u slučaju izmjena uslova utvrđenih pretplatničkim ugovorima”, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su naveli da u slučaju kada su izmjene ugovorenih uslova nepovoljnije u odnosu na one utvrđene pretplatničkim ugovorom, korisnici podnošenjem pisanog zahtjeva operatoru, u roku od 30 dana od dostavljanja obavještenja o predstojećim izmjenama, mogu otkazati pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida ugovora.

“Ukoliko pretplatnik u roku od 30 dana ne podnese zahtjev za raskid ugovora smatraće se da se saglasio sa nastalim izmjenama. Ukoliko se pretplatnik odluči za raskid ugovora informacije o drugim ponudama tog ili drugih operatora može dobiti na njihovim internet stranicama, pozivom na brojeve kontakt centara operatora, u poslovnicama operatora ili na internet stranici EKIP-a https://www.ekip.me”, precizira se u saopštenju.

Iz EKIP-a su podsjetili da ukoliko korisnici elektronskih komunikacionih usluga smatraju da usluge koje koriste nijesu ugovorenog kvaliteta ili da račun za korišćene usluge nije dobro obračunat imaju pravo, shodno odredbi Zakona o elektronskim komunikacijama, da operatoru podnesu prigovor i to: na pristup i kvalitet usluga odmah nakon utvrđivanja nepravilnosti, a prigovor na račun za usluge u roku od osam dana od prijema računa.

“Prigovor se podnosi u pisanoj formi. Operator je u obavezi da po prigovoru odluči u roku od osam dana od prijema prigovora i dostavi korisniku obrazloženu odluku”, rekli su iz EKIP-a.

Ukoliko operator odbije prigovor ili ne odluči u tom roku, korisnik može podnijeti žalbu Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, u roku od 15 dana od isteka roka za odlučivanje operatora po njegovom prigovoru.

“Agencija u roku od 30 dana donosi odluku po žalbi. Korisnici mogu podnijeti Agenciji žalbu lično na arhivi Agencije, putem pošte, putem e-mail-a ili posredstvom Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 07:06