23/02/2022 u 08:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Плав није реализовала четири препоруке ДРИ: Ненаплаћено 2,35 милиона пореза

Од тога се највише односи на порез на непокретност – 2,3 милиона еура, што је за 260,4 хиљаде еура више у односу на крај 2019. године. Општина је реализовала 11 од 22 препоруке ДРИ

Општина Плав реализовала је 11 од 22 препоруке које им је Државна ревизорска институција (ДРИ) дала 2019. године, док није реализовала четири препоруке. Шест препорука је дјелимично реализовано, док је једна у фази реализације, показала је контролна ревизија општине Плав коју су у овом периоду водили кадрови Социјалдемократа.

image

Нихад Цановић

приватна архива

На челу општине је тренутно Нихад Цановић, који је у децембру 2020. године преузео дужност од бившег партијског колеге Мирсада Барјактаревића. Прва ревизија ДРИ се односила на 2018. годину, а контролна на 2020. годину.

image

Мирсад Барјактаревић

-ДАН

– Контролном ревизиjом jе утврђено да и даље постоjе значаjни недостаци код предузимања мjера принудне наплате према неуредним обвезницима, примjене Закона државним службеницима и намjештеницима у диjелу испуњавања услова приликом запошљавања коjи су одређени Законом и актом о систематизациjи, примjене Закона о државноj имовини код евиденциjе државне имовине и примjене Закона о jавним набавкама у диjелу коjи се односи на евиденциjу jавних набавки и извjештавање – пише у налазу који је потписао члан сената ДРИ Зоран Јелић.

Секретар одбио дати документацију

ДРИ је указала да општина није испунила ни препоруку да општина треба да обезбиjеди заштиту права запослених у складу са чл. 134-137 Закона о државним службеницима и намjештеницима, или путем арбитраже преко Агенциjе за мирно рjешавање спорова у складу са Законом о арбитражи како би се избjегли значаjниjи одливи средстава по основу трошкова судских спорова.

– У поступку ревизиjе општина jе доставила документ Шематски приказ судских предмета – парница у току 2020. године, у коjима jе Општина Плав тужена од стране физичких лица и jедне НВО. Укупна вриjедност приказаних 33 поступка износи 45.984 еура. Према наведеном приказу, 25 спорова jе риjешено поравнањем, док jе у осам спорова донесена пресуда. Секретар секретариjата за уређење простора и имовину одбио jе дати на увид преосталу документациjу на основу коjе би се ревизор могао увjерити у фазу реализациjе препоруке – пише у налазу.

ДРИ је општини препоручила да у складу са Законом о порескоj администрациjи предузимају мjере принудне наплате према свим пореским обвезницима коjи ниjесу измирили пореске обавезе у прописаним роковима.

– Стање ненаплаћених потраживања по основу сопствених прихода, на 31.12.2020. године износи 2.351.017 еура и увећано jе за 223.354 еура. Наjвећи износ ненаплаћених потраживања се односи на порез на непокретности. Стање потраживања по основу пореза на непокретности, на краjу 2020. године износи 2.303.579 еура и више је за 260.433 еура у односу на стање на краjу 2019. године – прецизирано је у извјештају ДРИ.

У 2020. години донесено jе 11.390 рjешења, уручено 4.373, док jе 7.017 рjешења неуручено што jе утицало на слабиjу наплату прихода.

– Од укупно донесених рjешења о принудноj наплати (248), 29.299 еура jе износило задужење, а наплаћено 7.418 еура. Општина ниjе предузимала мjере принудне наплате на новчаним средствима зарадама физичких лица, коjа не измируjу пореске обавезе – пише у извјештају.

ДРИ је утврдила да општина и даље нема успостављену евиденцију имовине и није успоставила електронску евиденцију основних средстава.

– Јавна предузећа и јавне службе нијесу доставиле извјештај о попису покретне и непокретне имовине, која је у њиховом власништву и коју користе. Орган надлежан за послове имовине у папирном и електронском облику није доставио Управи за имовину до краја марта текуће за претходну годину – пише у налазу гдје се појашњава да ни препорука у вези са регистром имовине није реализована.

Није реализована ни препорука да општина треба да извjештаj о спроведеним набавкама мале вриjедности сачињава у складу са чланом 118. Закона о jавним набавкама, коjим jе одређено да Извjештаj садржи само податке о спроведеним поступцима jавних набавки.

– Од планираних набавки укупне вриjедности 2.187.479 еура, општина jе реализовала набавку роба, радова и услуга у вриjедности од 257.935 еура са урачунатим ПДВ-ом (11,79 одсто у односу на план) – наведено је у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:07