Зграда Општине Улцињ / -М.К.
02/10/2021 u 08:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Улцињ није наплатила 14,6 милиона потраживања

Наjвећи износ ненаплаћених потраживања односи се на порез на непокретности, у износу од 12,4 милиона

Државна ревизорска институциjа (ДРИ) извршила je контролу реализациjе препорука из извjештаjа завршног рачуна буџета Општине Улцињ за 2018. годину. Општина Улцињ ниjе у предвиђеном року доставила писано изjашњење на прелиминарни извjештаj контролне ревизиjе Општине Улцињ, па jе надлежни колегиjум ДРИ усвоjио Коначни извjештаj контролне ревизиjе Општине Улцињ.

– Контролном ревизиjом jе утврђено да jе од 24 препоруке коjе су дате у Извjештаjу о ревизиjи Завршног рачуна буџета Општине Улцињ за 2018. годину, седам препорука реализовано, jеданаест препорука ниjе реализовано, четири препоруке су дjелимично реализоване и двиjе препоруке су у фази реализациjе. Утврђено jе да и даље постоjе значаjни недостаци код: планирања буџета, примjене Закона о управљању и унутрашњим контролама у jавном сектору (недостаjе систем двоjног потписа), предузимања мjера принудне наплате према неуредним обвезницима, евиденциjе и наплате накнаде од бесправно подигнутих обjеката, примjене Закона о зарадама запослених у jавном сектору, примjене Закона о државним службеницима и намjештеницима и Закона о раду код запошљавања, примjене Закона о државноj имовини код евиденциjе државне имовине и примjене Закона о jавним набавкама – пише у налазу којим је руководио члан сената Зоран Јелић.

”Одлуком о ребалансу буџета умањени су укупни примици, са првобитно планираних 14 милиона на 9.281.964 еура

Скупштина Општине Улцињ jе дониjела Одлуку о буџету за 2020. годину и Одлуку о измjенама и допунама Одлуке о буџету за 2020. годину. Одлуком о ребалансу буџета умањени су укупни примици, са првобитно планираних 14 милиона на 9.281.964 еура. У поступку доношења буџета Општина се ниjе придржавала свих рокова предвиђених Законом о буџету и фискалноj одговорности, Законом о финансирању локалне самоуправе и интерном процедуром процеса планирања буџета. Скупштина Општине Улцињ jе усвоjила Одлуке о буџету Општине Улцињ за 2021. годину након сагласности и мишљења Министарства финансиjа на предлог Одлуке о буџету Општине Улцињ за 2021. годину. Контролном ревизиjом jе утврђено да Општина ниjе планирала буџет на реалним основама. Општина ниjе увела, сходно препоруци ДРИ систем двоjног потписа.

– Контролном ревизиjом jе утврђено да су на краjу 2020. године ненаплаћена потраживања по основу локалних прихода износила 14.583.475 еура. На почетку 2020. године ненаплаћена потраживања су износила 12,5 милиона, задужење jе износило 3,6 милиона, а наплаћено jе у тоj години 1,6 милиона. На таj начин износ ненаплаћених потраживања jе увећан у 2020. години за 2.055.256 еура. Наjвећи износ ненаплаћених потраживања односи се на порез на непокретности, у износу од 12,4 милиона. За ненаплаћене обавезе, Општина jе предузимала мjере принудне наплате. У току 2020. године донесено jе 5.959 рjешења о принудноj наплати, према коjима jе задужење износило 1,4 милиона, а наплаћена су по истима 43.000 еура (за порез на непокретности се не води евиденциjа о принудноj наплати). Ненаплаћена потраживања по основу чланског доприноса на краjу 2020. године износе 185.980 еура. Обвезници плаћања чланског доприноса ниjесу задуживани за 2020. годину из разлога што Скупштина општине ниjе дониjела одговараjућу одлуку у складу са измjенама Закона о туристичким организациjама. Општина jе предузимала мjере принудне наплате, међутим, уочљиво jе да мjере принудне наплате ниjесу дале очекиване резултате на шта jе имала утицаjа и ситуациjа условљена пандемиjом вируса корона – пише у извјештају.

Општина ниjе успоставила евиденциjу бесправно подигнутих обjеката. Предлог одлуке о годишњоj накнади за коришћење простора за бесправне обjекте, коjи jе предсjедник Скупштине доставио Скупштини општине jош увиjек ниjе усвоjен. Општина ниjе уплаћивала порез и допринос на зараде током 2020. године и ниjе редовно измиривала обавезе по основу Уговора о репрограму пореског дуга, а такође ниjе радила на оптимизациjи броjа запослених.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:31