/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
27/12/2021 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ова година рекордна за црногорски сектор осигурања

На сједници Савјета саопштено је да је у односу на 2019. годину, раст био 3,8 одсто, односно 3,3 милиона еура

Осигуравајућа друштва су за 11 мјесеци фактурисала укупну бруто премију у износу од 90,3 милиона еура, што је 5,1 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период, саопштено је из Агенције за надзор осигурања.

На сједници Савјета саопштено је да је у односу на 2019. годину, која је била рекордна до сад, раст био 3,8 одсто, односно 3,3 милиона еура.

- Премија неживотног осигурања остварила је раст 6,7 одсто. У односу на 2019. годину, то је 1,2 одсто више. Премија животног осигурања је остварила пад 1,1 одсто у односу на упоредни период, док је у односу на 2019. годину премија остварила раст од 16,6 одсто- наводи се у саопштењу.

Предсједник Савјета Агенције, Урош Андријашевић, казао је да висина премије за 11 мјесеци указује на највјероватније рекордну годину кад је тај показатељ пословања у питању, имајући у виду да је до сада рекордна била 2019. година, те да је у прошлој години остварен благи пад премије у односу на претпандемијску годину.

- Подаци нам указују да се тржиште осигурања развија и да показује отпорност на екстерне и интерне шокове, али Агенција наставља још интензивније спровођење својих активности у циљу одржања стабилности тржишта, имајући у виду могућност да се негативни ефекти пандемије по тржиште осигурања десе са одређеним временским одмаком- рекао је Андријашевић.

Савјет Агенције донио је одлуку о висини редовног доприноса Гарантном фонду за наредну годину.

Редовни допринос Гарантном фонду, који су друштва која обављају послове обавезних осигурања у саобраћају дужна да уплате Удружењу Национални биро осигуравача Црне Горе за наредну годину, утврђује се у износу од 3,91 одсто од бруто фактурисане премије у овој години за обавезно осигурање путника у јавном саобраћају од посљедица несрећног случаја, осигурање власника, односно корисника моторних возила од одговорности за штету причињену трећим лицима и осигурање власника, односно корисника пловних објеката од одговорности за штету причињену трећим лицима, као и 0,39 одсто од бруто фактурисане премије у овој години за осигурање власника, односно корисника ваздухоплова од одговорности за штету причињену трећим лицима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:28