/ foto ilustracija arhiva Dan
11/12/2021 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад индекса и скроман промет

Пејовић је на конференцији за новинаре у сриједу најавио фазно гашење КАП-а и поручио да је то његова коначна одлука и да неће ни са ким да преговара

Пад индекса и скроман промет обиљежили су на Монтенегроберзи седмицу у којој је власник Унипрома, Веселин Пејовић, најавио да ће од 15. децембра, због непостизања договора са Електропривредом око цијена струје, почети фазно гашење Комбината алуминијума.

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 пао је 1,6 одсто на 767,2 поена, а MONEX 1,1 одсто на 10.581,75 бодова. Промет, реализован кроз 39 трансакција, износио је 79,68 хиљада еура и био је 3,8 пута мањи него претходне седмице. Пејовић је на конференцији за новинаре у сриједу најавио фазно гашење КАП-а и поручио да је то његова коначна одлука и да неће ни са ким да преговара.

То се дешава након 50 година рада КАП-а и осам година од када њиме управља компанија Унипром. Гашење је најављено због високих цијена струје које ће важити од 1. јануара, када Унипрому истиче уговор са ЕПЦГ. Цијена електричне енергије за КАП тренутно износи 45 еура по мегават сату (MWh), уз порез на додату вриједност, док посљедњих мјесеци на међународним берзама она достиже и 250 еура. Пејовић је рекао да је ЕПЦГ прво понудила цијену струје од 120 еура по MWh плус ПДВ, а касније још височију цијену од 127 еура по MWh.

Он је објаснио да су имали уговор са ЕПЦГ о испоруци струје за ову годину, који је, како тврди, аутоматски требало да се продужи на наредну, под истим условима као што имају сада. Пејовић се осврнуо на тврдње из ЕПЦГ да би, у случају да одобре досадашњу цијену струје КАП-у, били у вишемилионском минусу, те да би то, како су навели, пало на терет грађана.

- ЕПЦГ све вријеме манипулише информацијом да ће уколико задрже нормалну цијену струје према КАП-у, бити у минусу 80 до 100 милиона. Ми против грађана никада нећемо радити, а вјерујем да ће у ЕПЦГ, с обзиром да ће гашењем КАП-а имати 100 милиона вишка, овај профит подијелити са грађанима на начин што ће им од јануара смањити цијену струје 50 одсто- рекао је Пејовић.

Огласили су се премијер Здравко Кривокапић и министар економског развоја Јаков Милатовић, који су поручили да Влада жели да на најоптималнији начин ријеши проблем између КАП-а и ЕПЦГ, али је потребно да се сједне за преговарачки сто и да свака страна направи корак напријед.

Црногорски предсједник Мило Ђукановић казао је да је актуелна власт допринијела да се угаси и посљедњи озбиљни индустријски субјект у Црној Гори – КАП, док су из Привредне коморе (ПКЦГ) навели да су забрнути због најављеног затварања фабрике и позвали на наставак преговора и изналажење одрживог рјешења које ће осигурати очување радних мјеста. Унија слободних синдиката (УССЦГ) апеловала је на државу да нађе рјешење како се КАП не би угасио и дала пуну подршку намјерама радника да сачувају фабрику, док су радници КАП-а најавли на збору на којем је у четвртак било око 250 запослених, да неће гасити фабрику од 15. децембра.

Влада је у четвртак, дан након званичне најаве о гашењу, расправљала о судбини КАП-а, а према незваничним информацијама, спомињала се и могућност да фабрику преузиме ЕПЦГ. То је потврдо члан Одбора директора Унипрома, Зоран Вукчевић, који је у петак казао да је Пејовић понудио да ЕПЦГ на годину преузме КАП без накнаде, а да преузме сав профит. Пејовић је данас доставио ЕПЦГ понуду и чека одговор представника електро-енергетске компаније.

Када је у питању тржиште капитала ове седмице, Црногорски Телеком је губио 13 одсто на 1,13 еура, Југоинспект 10,3 одсто на 35, Прва банка десет одсто на 27,8, Марина Бар 8,3 одсто на два еура. Појефтинила је и акција Института “Симо Милошевић” 6,3 одсто на 25 еура, Електропрвреде шест одсто на три и компаније Свети Стефан хотели Будва 3,2 одсто на три еура. Губили су и Жељезнички превоз десет одсто на 3,42 цента, Лука бар осам одсто на 31 и Порт оф Адриа 2,5 одсто на 11,7 цент. Ојачали су Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) четири одсто на 88,47 центи и Југопетрол 0,9 одсто на 10,65 еура.

Цијену акције задржали су Предузеће за грађевински надзор лабораторијска испитивања 49,9 еура, Будванска ривијера шест еура, Друштво за менаџмент послове и управљање некретнинама МИГ 1,14 центи, Утип Црна Гора 12,5 центи и Напредак Котор два цента. Ове седмице су и представници Владе одржали конференцију поводом прве године рада извршне власти. Премијер Здравко Кривокапић је саопштио да ће ова Влада остати запамћена као једна од најуспјешнијих у историји Црне Горе, јер она, умјесто политика, нуди програме за бољитак друштва.

- Предлог буџета за наредну годину је направљен толико добро да може да буде одржив- поручио је Кривокапић на презентацији.

Он је додао да ова Влада нуди програме за бољитак Црне Горе, због чега је наишла на критике политичара, али је показала да су програми бољи од политике.

Ове седмице је један од директора италијанске компаније Пиззаротти, која је била главни извођач радова на пројекту Портонови, Antonio Facchinetti, приведен по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), због сумње да је извршио кривично дјело злоупотреба положаја у привредном пословању.

Италијанска фирма наводно је извукла преко 21 милион еура из Црне Горе преко повезаних фирми, док је подизвођачима који су били ангажовани на пројекту остала дужна милионске своте. Он је пуштен да се брани са слободе након саслушања у СДТ-у.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:23