Мјештани Паштровића са Бојанићем / -Никола Тодоровић
22/10/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Паштровићи против вјетроелектрана, траже од Бојанића да спријечи њихову градњу на Брајићима

Мјештани са подручја Паштровића покренули су у уторак потписивање петиције против градње вјетроелектране Брајићи, као и фејсбук група Не Вјетроелектрани Брајићи Паштровска Гора

Представници Мјесне заједнице и мјесштани будванског насеља Пржно предали су данас министру капиталних инвестиција Младену Бојанићу двадесетак научних радова и студија на енглеском језику из строго контролисаних научних часописа који говоре о негативном утицају вјетроелектрана на туризам и цијене некретнина.

Они су Бојанића сачекали у холу хотела Маестрал, прије почетка конференције о саобраћају на високом нивоу, које је организовало Министарство кашпиталних инвестиција.

Мјештани Пржна су Бојанићу предали и неколико научних радова који се односе на ефекте које може имати проливање нафте са платформе или брода на туризам и економију уопште.

Подсјетимо, подгоричка компанија “Вјетроелектране Будва“ затражила је од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма да им издају урбанистичко-техничке услове за изградњу вјетроелектране на Брајићима.

Крајем августа прошле године, уочи парламентарних избора, конзорцијум предвођен њемачком компанијом WDP закључио је с Владом премијера Душка Марковића уговор о закупу земљишта за изградњу ветроелектране Брајићи у коју ће, како је тада саопштено, бити уложено 101,3 милиона евра.

Уговор су потписали тадашња министарка економије Драгица Секулић и Зоран Обрадовић у име Конзорцијума WDP Брајићи.

“Вјетроелектрана Брајићи имаће инсталисану снагу од преко 100 мегавати и производиће око 220 гигаватсати чисте електричне енергије годишње, чиме се могу покрити потребе преко 50.000 просјечних домаћинстава”, рекао је тада Обрадовић.

Локални партнер на пројекту је фирма “Вјетроелектрана Будва”.

Иначе, мјештани са подручја Паштровића покренули су у уторак потписивање петиције против градње вјетроелектране Брајићи, као и фејсбук група Не Вјетроелектрани Брајићи Паштровска Гора.

Никола Тодоровић

(Читалац - репортер)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:25