Пејовић / Фото: Иван Петровић Ипе
30/12/2021 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић КАП нуди свима осим Милатовићу, Абазовићу и премијеру

Кривокапић је био један од главних заговорника да се KАП затвори, а вицепремијер је Унипром оптужио да се бави фасификовањем и прањем пара, тврди власник Унипрома

Власник Унупрома Веселин Пејовић упутио је јавни позив представницима свих парламентарних странака, представницима свих министарстава из Владе, представницима свих јавних предузећа и представнику Привредне коморе, да до 10. јануара пошаљу најаве и наведу списак неопходне документације.

Такође је казао да од 10. до 21.јануара могу приступити сједишту овог привредног друштва, управној згради KАП-а гђе ће бити изложена и транспарентно приказана сва архивска докуметација: персонална, комерцијална и финансијска.

- Преузимамо обавезу да дамо појашњење на свако питање које би се поставило, а сви позвани имају право да доведу стручно лице које би помогло у идентификацији и тражњи онога што би их интересовало. Биће организован и кратак обилазак фабрике и свега што је предузето на унапређењу пословног амбијента у протеклих седам године- наводи Пејовић.

Он истиче да једино на овај начин, а тек након оваквог јавног увида у оно што компанија ради, иако представља несразмјерно мијешање у живот и рад њега као власника и компаније, неопходно је и примјерено у демократским друштвима како би се утврдио фактицитет и нада се “смањили ови бестијални напади, који су у овом моменту проузроковали друштвену и пословну штету од  500 незапослених и 200 милиона смањеног извоза”.

- Пријаве је неопходно слати до 10тог јануара на маил адресу унипром@унипром.ме, ради акредитације и уласка у круг фабрике - наводи Пејовић.

Ипак истиче да мора направити изузетак у односу на све позване и то персонално према премијеру Здравку Кривокапићу.

- Он је један од главних заговорника да се KАП затвори, потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу који је Унипром оптужио да се бави фасификовањем и прањем пара, као и министру економије Јакову Милатовићу који је денуцирао пред страним амбасадорима ово привредно друштво, служећи се неистинама - поручује Пејовић.

Подсјетио је на крају на понуде о преузимању производње алуминијума (ЕПЦГ) за 0 еура.

- Одустали су. Тврдили су да KАП вриједи 300 милиона. Понудио сам им да ми исплате само 50 милиона и да зарадом од 250 милиона подигну економију земље- одбили су. Обећали су радницима 24 лична доходка уколико се заустави производња- не оглашавају се. Обећали су да ће све раднике који су остали без посла запослити- нијесу их ни примили након шест сати чекања на улици - истиче Пејовић.

Овим отвореним позивом завршава, каже, сваку комуникацију са особама са којима су је имали ове године а који су му потрошили огромну енергију и вријеме.

- Они заслужују пажњу само у категорији презира а ово радимо да би били добар примјер свим привредницима у Црној Гори да нас, које међународни привредни субјекти препознају као врхунске партнере, који послујемо законски и етички  не смију заплашити никаквим инспекцијама, никаквим тужбама, личним фрустрацијама и мржњом- а све то како би нанијели штету Црној Гори - истиче Пејовић.

Он је навео да је ове године било 3600 ружних, негативних, злобних, оптужујућих, неморалних и неистинитих и што је најважније тотално неаргументованих квалификација о компанији Унипром и њему који је води успјешно 40 година.

- Да фабрикују неистину, просто су се утркивали носиоци јавних функција у Влади и у Парламенту, као и јавним предузећима, али пробуђене савјести тек од момента када су добили јавна овлашћења и функције, а до тада, јад, биједа и неуспјех - истиче Пејовић.

Он даље наводи да данашњим обраћањем жели јавности Црне Горе, одмах затим радницима Унипрома, онда и пословним партнерима послати поруку да се против системске хајке треба пружати отпор.

- Увести правило да умјесто примјене јавних овлашћења у јавном интересу, улазе и у личне обрачуне, задовољавајући сопствене фрустрације, прикривајући незнање и инфериорност, било би равно саучесништву- закључио је Пејовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:02