Пејовић и Перишић уговор о куповини имовине КАП-а потписали 2014. године
21/01/2023 u 16:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dokumentacija ASP: Pejoviću prodali imovinu KAP-a po dva i po puta manjoj cijeni

Stečajna uprava je prodala imovinu KAP-a Veselinu Pejoviću za 13 eura po kvadratu, dok je ista imovina samo godinu dana kasnije procijenjena na 36,5 eura po kvadratu kada je Uniprom tražio kredit kod IRF-a, ukazali su iz Akcije za socijalnu pravdu

Samo godinu dana nakon što je kvadrat nepokretnosti nekadašnjeg Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju prikazan da vrijedi više od 13 eura, za potrebe kreditnog zaduženja novog vlasnika je procijenjeno da kvadrat na jednom dijelu lokacije Industrijske zone KAP-a vrijedi 36,5 eura, što je više od dva i po puta, pokazuјe dokumentacija u posjedu nevladine organizaciјe Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Imovinu bivšeg podgoričkog privrednog giganta kroz stečaj je kupio nikšićki "Uniprom". Ugovor o kupovini imovine zaključen je tokom 2014. godine, a u aprilu te godine "Uniprom" je osnovao kćerku firmu "Uniprom KAP" sa kapitalom od 1 eura (prvobitni naziv Uniprom KAP Sahinler). Dvije godine kasnije, u martu 2016. u firmi "Uniprom KAP" je registrovano povećanje kapitala za preko 25,6 miliona eura u vidu nenovčanog udjela, koji se sastojao od preko 1,87 miliona kvadrata različitih vrsta nepokretnosti u Industrijskoj zoni KAP-a, prevashodno zemljišta, ukazali su iz ASP-a.

– U Statutu "Uniprom KAP" tada su taksativno navedene katastarske parcele nepokretnosti u Industrijskoj zoni KAP-a. Kako se radi o nepokretnostima od preko 1,87 miliona kvadrata, sa procjenom vrijednosti od preko 25,6 miliona eura, proizilazi da je kvadrat vrijedio više od 13 eura. Već godinu kasnije, odnosno u aprilu 2017, za potrebe "Uniproma" urađen je izvještaj o procjeni vrijednosti nepokretnosti, koje su obuhvatile dio zemljišta u Industrijskoj zoni KAP-a od oko 189 hiljada kvadrata, sa 12 objekata sa osnovom preko 10 hiljada kvadrata. Vrijednost tih nekretnina je utvrđena na 7,1 milion eura i bile su zaloga za kredit kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) – kazali su "Danu" iz Akciјe za sociјalnu pravdu.

Kod IRF-a dobili dva do tri puta manju kamatu

U maju 2017. godine "Uniprom" je aplicirao za kredit kod IRF-a sa Investicionim projektom "Linija malih ingota za proizvodnju legura u Siluminima", za koji je tražio 4,7 miliona eura. Kao sredstva obezbjeđenja kredita ponuđena je hipoteka na nekretnine, čija je vrijednost u izvještaju o procjeni utvrđena na 7,1 milion eura, kao i više ugovora o jemstvu firmi iz grupacije "Uniprom" i porodice Pejović, kao vlasnika grupacije, naveli su iz ASP-a.

– Dodatno sredstvo obezbjeđenja je zaloga na opremi koja je predmet investicionog projekta, koja će biti uspostavljena 12 mjeseci nakon povlačenja kredita. Firmi "Uniprom" kredit je odobren na 60 mjeseci, od čega je 19 mjeseci grejs period, uz kamatu od tri odsto, a što je bila najpovoljnija kamata kod IRF-a, koja se obezbjeđivala iz sredstava vučenih iz kredita odobrenog od Evropske investicione banke. Te 2017. godine "Uniprom" je kod komercijalnih banaka uzimao kredite po kamatnim stopama od 5,8 do do 9,6 odsto – pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu.

Prema podacima ASP, u izvještaju o procjeni vrijednosti nepokretnosti navode se procjene vrijednosti dvije lokacije. Prva je obuhvatala više objekata fabrike Silumini, parcelu na kojoj se ona nalazi i susjedne neizgrađene parcele, a sve ukupno preko 134 hiljade kvadrata. Druga je obuhvatala neizgrađeno građevinsko zemljište površine preko 55 hiljada kvadrata.

– U tom izvještaju je procijenjeno da kvadrat na prvoj lokaciji vrijedi 36,5 eura, odnosno preko 134 hiljade kvadrata te lokacije je procijenjeno na nešto preko 4,9 miliona eura. Istovremeno, kvadrat druge lokacije, kao neizgrađenog građevinskog zemljišta, procijenjen je na 16,9 eura, odnosno navodi se da preko 55 hiljada kvadrata vrijedi 938 hiljada eura. Treba napomenuti da su za prvu lokaciju kao jedinične komparativne cijene navedeni iznosi od 14 eura, pa sve do 87 eura, pri čemu su te cijene ostvarene za parcele manjih kvadratura, a na bazi tih komparativnih cijena za lokaciju "Uniproma" utvrđena je cijena od 36,5 eura po kvadratu – precizirali su ASP.

Pored toga, u procjeni vrijednosti objekata fabrike bilo je navedeno da su sagrađeni 1980. godine, da im je korisni vijek upotrebe 71 godina, a da im je preostali korisni vijek upotrebe 35 godina. U vrijednost tih objekata računato je i takozvano uređenje terena, odnosno ograde, parking prostori, rasvjeta, hortikultura...

Domaća zainteresovana javnosti smatra da je imovina KAP-a u stečaju od strane stečajne uprave prodata znatno ispod njene realne vrijednosti. Priјe oglasa za prodaјu imovine KAP-a, ta imovina јe prociјenjena na 52,5 miliona eura. Stečaјni upravnik Veselin Perišić prodao јu јe "Unipromu", čiјi јe vlasnik Veselin Peјović, za 25,7 miliona eura.

Stečajni postupak pokrenut je 2013, a godinu kasnije vriјedna imovina podgoričke fabrike prodata je "Unipromu". Stečaj je trajao godinama, a za to vrijeme je "Uniprom" organizovao proizvodnju u fabrici, dok je imovina upisana na njegovu kćerku kompaniju "Uniprom KAP".

Poslovanje podgoričke fabrike u stečajnom postupku godinama јe u velikoj mjeri bilo obavijeno velom tajne i u medijima su se samo povremeno pojavljivali ograničeni podaci i informacije.

Ranije je Privredni sud, dok je na njegovom čelu bio (sada uhapšeni) predsjednik Blažo Jovanić, dokumentaciju iz stečajnog postupka za KAP proglasio tajnim podacima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 20:31