/ - веб Кампања Буди одговоран
28/11/2021 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пекара Три принца кажњена са 9,3 хиљаде еура

Пројекат омогућава грађанима да једноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институцијама да се што успјешније изборе са сивом економијом

У оквиру кампање Буди одговоран ове седмице је евидентирано 76 притужби, на основу којих су изречене три новчане казне.

Пекара Три принца у Подгорици кажњена је због неиздавања фискалних рачуна са 9,3 хиљаде ЕУР. Кажњена је и трафика Црнагоракоп Даниловград због рачуна који немају QР код, док је приликом контроле пекаре Викторија у Подгорици утврђен прекршај, али није наведен износ казне.

Инспектори су приликом контроле конобе Надовеза у Тивту, пријављене за неиздавање фискалних рачуна, запечатили објекат и поднијели захтјев за покретање прекршајног поступка.

У процедури су пријаве поднијете против Луцкy таксија у Никшићу, жељезничке станице и карусела на празничком базару у Подгорици, подгоричког маркета Матија, пекаре Ореx, фирме Монеy, бутика Модерато и Првог Схопа ЦГ, пекаре Паштрик у Рожајама и пицерије Портабел у Плаву.

Евидентиране су и пријаве које се односи на застрашивање запослених у Болници у Бару, конзумацију дувана у локалу Пиазза у Никшићу, неиздавање рачуна и непријављене возаче у аутопревозном предузећу Затон, као и бацање отпада.

Неправилности нијесу утврђене приликом контроле брзе хране Перпер, Петрол гаса, Кафе клуба 51, поликлинике Филиповић, гвожђаре Вуксановић, копирнице НБ, пекаре Дими, цвјећаре у Загоричу, пумпе код Толошке шуме и аутобуске станице у Подгорици, пицерије Гарфилд, Пет Схопа Господин Флок и трафике у Никшићу, пицерије Двор на Цетињу, пекаре Карамела у Беранама, зубарске ординације, пекаре Шквер, ноћног клуба Цаса, Боготе, плаже Лаловина, агенције Бордис и Интермедице у Херцег Новом.

Неправилности није било ни приликом контроле фризерског салона Фасхион студио Милена, фризерско козметичког салона Пер те, ћевабџинице Фантастико, ветеринарске амбуланте на Ибричевини и приватне ординације Диагностица у Подгорици, ресторана Бокасина и Миракул у Котору и Тимар у Никшићу, радње у власништву турских држављана у Будви, плаже Перазића до, Јахтинг клуба и штанда поврћа у Херцег Новом, паркинга на Плавим хоризонтима, пумпе Југопетрола у Котору и ресторана Таша у Пљевљима.

Инспектори нијесу утврдили неправилности ни приликом контроле Маx плуса, кафића Воли, Сарајке, пекаре Фина, техничког сервиса Смоквица и ветеринарске амбуланте Медица Вет у Подгорици, као и конобе Кривокапић, Старе куће и продавнице Бобијерна у Никшићу.

Приликом контроле стамбене задруге Монтестан инспектори нијесу успјели да нађу објекат, док су Клуб пензионера, ресторан Обала и бурегџиница Маја у Подгорици затечени затворени. Инспектори су приликом контроле продаје грађевинског материјала на Драчу у Подгорици затекли затворен објекат.

Евидентирана је притужба да Дом здавља у Подгорици не издаје фискалне рачуне, али је утврђено да није обвезник фискализације. Инспектори нијесу нашли козметички салон Котор, Пепић шпед у Тузима и Техно систем у Подгорици, Монтенегро Премиер је затечен затворен, док су приликом контроле предузећа Ћинћо у Рожајама утврђене обавезе те фирме.

Кампању Буди одговоран су крајем децембра 2013. године покренули Министарство финансија и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, са циљем да допринесе јачању свијести јавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економије.

Пројекат омогућава грађанима да једноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институцијама да се што успјешније изборе са сивом економијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:04