/ - FOTO: RTCG.ME)
08/11/2021 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери КАП-а сваки дан испред Скупштине, траже отпремнине

Он је казао да су њихове отпремнине правно дефинисане законом, статутом колективним уговором и социјалним програмом фирме из 2009. године и да су то њихове паре које потражују судским путем девет година

Пензионери Комбината алуминијума (КАП) протестоваће од данас сваког радног дана од десет сати, испред зграде Скупштине јавља МИНА, преноси портал RTCG.

Представник пензионера КАП-а, Никола Раковић, казао је да су некадашњи запослени упутили примједбе на нацрт закона Министарства економског развоја који, између осталог, обухвата њихове отпремнине.

-Предложени нацрт закона је покушај преваре пензионера КАП-а, што се види из правне формулације да се у законском тексту умјесто отпремнине пензионера унесе финансијска-хуманитарна подршка (помоћ) радника и њихових фамилија- навео је Раковић у саопштењу.

Он је казао да су њихове отпремнине правно дефинисане законом, статутом колективним уговором и социјалним програмом фирме из 2009. године и да су то њихове паре које потражују судским путем девет година.

Раковић је подсјетио да је Врховни суд 1. јула одбацио њихову ревизију као „недозвољену“, на шта ће адвокат поднијети жалбу. Одлуком Врховног суда потврђене су, како је додао, одлуке Основног и Вишег, којима су одбијене тужбе пензионера КАП-а којима је тражена исплата припадајућих отпремнина.

Раковић је рекао да су одлуке Основног, Вишег и Врховног суда донијете на основу одлуке Уставног, који је леx специалис закон за отпремнине прогласио дискриминаторским.

Бивши радници КАП-а, њих 420, који су у другој половини 2013. године били приморани да напусте компанију због покретања стечаја, неколико година чекају исплату отпремнина, од када се редовно окупљају у знак протеста. Ради се о отпремнинама у износу од 5,45 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:27