/ FOTO: POKRET PENZIONERA CG
11/08/2022 u 12:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Penzioneri najavljuju štrajk glađu ispred Vlade CG

Protest penzionera najavljen za 15. avgust odložen je za septembar zbog velikih vrućina

Protest penzionera najavljen za 15. avgust odložen je za septembar zbog velikih vrućina. To je na zahtjev članova odlučeno na sastanku rukovodstva Pokreta penzionera Crne Gore u Podgorici.

"Na održanom sastanku je razmatran predlog članova ovog pokreta sa sjevera Crne Gore, da se započne štrajk glađu ispred Vlade Crne Gore, dok se god ne ispune novi uslovi penzionera koji su dostavljeni predsjedniku Vlade i predsjednici Skupštine Crne Gore, koji očigledno potcjenjuju penzionere Crne Gore, jer se nijesu udostojili ni da prime predstavnike Pokreta penzionera, a kamoli da razmatraju zahtjeve penzionera", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da štrajk glađu ispred Vlade Crne Gore započne rukovodstvo i članovi Skupštine Pokreta penzionera, a nakon toga pozovu sve penzionere iz Podgorice i drugih Opština u Crnoj Gori da im se pridruže, svi oni koji mogu, a da ne ugrožavaju svoje zdravlje, prenosi rtcg portal.

"Zahtjevi penzionera su: Da najmanja penzija bude 350 eura, i to retroaktivno od januara 2022, da se proporcionalno uvećaju i ostale penzije; da se na osnovu socijalnih kartona koje posjeduje Ministarstvo rada i socijalnog staranja svim ugroženim penzionerima obezbijedi besplatnu nabavku ogrjeva za zimu, besplatnu nabavka lijekova penzionerima koji nijesu u mogućnosti da kupe lijekove koji su u slobodnoj prodaji, kao i subvenciju za struju na osnovu socijalnog kartona", navode iz Pokreta penzionera.

Traže i da Fond PIO obustavi odbijanje članarine svim penzionerima, dok ne potpišu izjavu i saglasnost o tome kojem udruženju će njihova članarina biti usmjerena.

"Želimo poručiti svim donosiocima Odluke da naša borba tek počinje i da će snagu penzionera i odlučnost da istrajemo do kraja tek osjetiti u narednom periodu", navodi se u saopštenju Pokreta penzionera Crne Gore.

 REAGOVANJE NA SAOPŠTENJE IZVRŠNOG ODBORA POKRETA PENZIONERA    

"I u društvenom, i u socijalnom, i u ekonomskom , i u političkom smislu, iznenadjuje  i čudi reakcija neformalne, samoproklamovane, novopečene penzionerske strukture nazvane Pokret penzionera, na principijelne stavove legalnih i legitimnih udruženja penzionera iz najvećeg broja crnogorskih opština, o suštinskim i izuzetno krupnim problemima koji muče penzionersku organizaciju, kao i status, poziciju i djelovanje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, koji formira paralelne organe, koji nemaju utemeljenje u zakonskim propisima. Očigledno se radi o formiranju strukture samozvanih predstavnika penzionera i VD menadzera Fonda PIO, koji po svaku cijenu pokušava da opstane na čelu Institucije, i ako je na tu poziciju nezakonito izabran već treći put. U svom jednogodišnjem djelovanju uspio je da u najvećoj mjeri doprinese srozavanju ranijih dostignuća, nivoa i rezultata Fonda u poboljšanju materijalnog položaja penzionerske populacije, eliminišući u potpunosti Socijalni program.  Koliko treba biti bahat i nepristojan u odnosu prema zaslužnim gradjanima, da bi mu predstavnici istih zabranili dolazak u posjete Udruženjima. Zato ne izaziva čudjenje prirodna kopča sa piscem jučerašnjeg saopštenja, Milom Djurovićem, koji je odstranjen iz penzionerske organizacije, zbog mahinacija, zloupotrebe položaja i bolesnih ambicijama. Naime, pomenuti je pokrivao mjesto sekretara Udruženja penzionera Podgorica, a potom i sekretara Saveza udruženja penzionera Crne Gore, sa kojeg ga je smijenio pokojni Veljko Golibović, tadašnji prdsjednik, uvidjevši da se radi o osobi koja je radila na razbijanju penzionerske organizacije. Sadašnji društveno-politički ambijent pogoduje preletačima, jer sličan se sličnom raduje. Sa indignacijom odbacujemo navode iz pomenutog saopštenja, kao i zaključke bivšeg saziva Upravnog odbora Fonda PIO sa sjednice održane 23.06.2022. godine, kao neutemeljene, zlonamjerne  tendenciozne, iznesene u cilju zadovoljenja dnevno-političkih potreba.U tom smislu, podvlačimo da Fond PIO Crne Gore nema nikakvih nadležnosti da kontrolišući finansijska sredstva dodijeljena udruženjima penzionera izvodi date zaključke o postupanju i funkcionisanju udruženja, što je potvrđeno nalazima ovlašćenih državnih institucija, i to DRI, Poreske uprave, Tužilaštva, koji su konstatovali da nema utvrđenih nepravilnosti u radu i postupanju udruženja penzionera Podgorica. S toga, navedenih dvadeset jednog udruženja penzionera, koji zastupaju stavove 97 posto penzionerske populacije, ostaje pri zahtjevima iz saopštenja datog 5-og avgusta tekuće godine, za urgentnu smjenu vd direktora Fonda PIO Crne Gore i postavljanje bivše direktorice Fonda PIO na njegovo čelo ", navodi se u reagovanju koje potpisuje 21 opštinsko udruženje Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:29