/ Фото: Портал Дан
13/01/2022 u 10:26 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери Тошчелика испред Скупштине: Јакове, и ми смо радници Жељезаре

Пензионери протестују због Закона о отпремнинама за обештећење радника из металско-рударског комплекса

Група пензионисаних раднике никшићке жељезаре "Тошчелик" протестовали су данас испред Скупштине Црне Горе у Подгорици због Закона о отпремнинама за обештећење радника из металско-рударског комплекса.

Они су тражили да буду обухваћени новим Законом о индустрији, а такође су предали захтјев предсједнику Скупштине Алекси Бечићу. Пензионере је подршао лидер Радничке партије Максим Вучинић. 

Радници су носили транспаренте на којима су исписали поруку за министра економског развоја Јакова Милатовића: Јакове, и ми смо били радници Жељезаре.

image
Фото: Портал Дан

Жељезарци, њих око 60, нису обухваћени поменутим законом иако њихова фабрика спада у металски комплекс, па траже измјене како би и они били обештећени са по 12.000 еура.

image
Фото: Портал Дан

– Имамо рјешења да смо радна мјеста у Жељезари напустили без отпремнина, ако се изузме 5.000 еура које нам је тада исплатио "Тошчелик" као послодавац. У вријеме када смо пензионисани, а то је било за нас принудно рјешење јер бисмо били иначе отпуштени из фабрике, тадашња Влада нам је обећала исплату од по 10.000 еура, што до данас није реализовано – казао је раније представник пензионисаних металаца Жељко Перовић.

Фабрику су одласком у пензију напуштали током 2015. и 2016. године, по основу допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је Скупштина Црне Горе усвојила децембра 2014. године. Садашњим законом, истиче Перовић, за њих отпремнине нису предвиђене због чега су такође протестовали испред Скупштине октобра прошле године.

Законом о отпремнинама није обухваћена ни група од око 60 бивших радника никшићког Металца који су такође прије два дана због тога штрајковали испред Скупштине. Перовић је најавио да ће се повезати са тим колегама и заједнички радикализовати протесте уколико се не изврше измјене законског рјешења.

По закону право на отпремнину има око 1.300 бивших радника из рударско-металског сектора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:53