penzioneri zeljezare, protest u podgorici / -BILJA BRASNJO
06/11/2021 u 11:53 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери Жељезаре не могу добити отпремнине, јер се закон Министарства економије не односи на приватне фирме

Закон се не односи на приватна предузећа, што у моменту одласка поменутих радника Жељезара јесте била, навели су из МЕР-а

Закон о остваривању права на финансијску подршку радницима из металско-рударског сектора односи се на фирме које су биле у већинском државном валсништву, појаснили су "Дану" из Министарства економског развоја (МЕР), а поводом захтјева за отпремнине групе пензионисаних металаца из никшићке Жељезаре "Тошчелик". Из ресора министра Јакова Милатовића су навели да ће отпремнине из поменутог сектора добити они радници којима је престао радни однос увођењем стечаја у фирмама гдје су били запослени.

– Овим законом се ствара основ за намирење оним радницима рударске и металске индустрије који су након престанка радног односа услед стечаја привредних друштава у већинском власништву државе били приморани да пођу у пријевремену пензију, а да притом нису имали право на добијање средстава по основу социјалних програма које је спроводила тадашња влада Црне Горе. Сходно претходно реченом, напомињемо да се закон не односи на приватна предузећа, што у моменту одласка поменутих радника Жељезара јесте била – навели су из МЕР-а.

Они који испуњавају услове предвиђене законом имаће право на финансијску подршку у неопорезивом фиксном износу од 12.000 еура. Из министарства подсјећају да се за спровођење овог закона издвајају посебна финансијска средстава из државног буџета и то у 2022. и 2023. години у износу од 12 милиона еура.

– Сматрамо да ће се и овим законским рјешењем изаћи у сусрет бившим радницима односно, у првом реду нашим грађанима, на начин да се исправи неправда учињена према одређеној категорији бивших радника из некадашњих државних предузећа. Након тога, МЕР ће настојати да и у наредном периоду настави да се бори за достојанство, права и социјалну једнакост сваког бившег и садашњег радника – нагласили су из МЕР-а.

Ставом министарства нијесу задовољни пензионери "Тошчелика" који су прошле седмице протестовали у Подгорици, а јуче су имали састанак са представницима Министарства економског развоја. Пензионер Жељко Перовић казао је да неће одустати од права које их, како тврди, следује.

– За неколико дана из министарства би требало да нам одговоре да ли су изнашли начин да и нас уврсте у предвиђени програм отпремнина, у којем треба да будемо. Уколико негативно одговоре, ми ћемо се због очигледне дискриминације обратити страним амбасадама, протестоваћемо са нашим породицама, али нећемо дозволити да нас изопште. Из министарства стално говоре да хоће правду за све раднике, а шта смо ми били свих претходних деценија – категоричан је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:26