Поново ће пред институције / IVAN PETROVIC-IPE
18/05/2022 u 08:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионисани радници Металца сјутра организују протест у Подгорици: Жртве транзиције, а остали без обештећења

Наши даљи кораци у циљу остварења одузетог нам права зависиће од надлежних, а, уколико нас буду игнорисали, спремни смо и да даноноћно штрајкујемо, поручио је представник радника Драган Копривица

Група од 65 раније пензионисаних радника никшићког Металца организоваће сјутра у девет часова протест испред зграде Владе и Скупштине Црне Горе у Подгорци. Бивши металци, рекао је за "Дан" њихов представник Драган Копривица, у пензије су одлазили од 2014. године по "сили закона" јер је и тада ситуација у фабрици била изузетно лоша па је Влада усвојила Закон о пријевременом пензионисању за раднике металско-рударског сектора као вид спаса. Међутим, како истиче Копривица, осим пензија, од фирме и државе нису добили отпремнине, а иако су жртве транзиције изостављени су и из Закона о обештећењу те категорије црногорских радника.

– Због овог злочина који чине над нама сјутра ћемо протестовати да искажемо незадовољство испред Владе и Скупштине. Тражимо да будемо уважени као грађани, али и да имамо исти третман као и остале жртве транзиције. Наши даљи кораци у циљу остварења одузетог нам права зависиће од надлежних, а уколико нас буду игнорисали, спремни смо и да даноноћно штрајкујемо – поручио је Копривица у име колега.

Разбојништво над некад најбољом фабриком

За последњих петнаестак година у Металац је након неуспјелих приватизација увођено неколико стечајева. Копривица истиче да прије него што је њих 65 пензионисано фабрика била у власништву словеначке фирме "Монтавар" Горана Младеновића.

– Имали смо производњу, наруџбе за годину унапријед, а послодавац није каснио са платама и доприносима. Представници власти знају шта се десило те је фабрика отишла у суноврат и позивам их на одговорност. Нека се позабаве ко је и за чији интерес систематски уништавао Металац и његове раднике, истакао је Копривица.

У припреми закона, истакао је он, та група металаца била је фаворизована и представници власти су их увјеравали да ће бити обештећени са предвиђених по 12.000 еура. Касније им је предочено, рекао је Копривица, да немају право на обештећење јер је Металац у времену када су они пензионисани био у приватном власништву и без удјела државе.

– Држава је основала Металац, а потом га у више наврата продавала и уводила стечајеве. Ми смо у једном моменту морали да се пензионишемо и то нам је била једина могућност да се спасимо и пропадања фабрике. По одласку, иако смо на то имали право, нисмо добили отпремнине, а наше пензије се крећу од 150 до 300 еура. У групи сам оних ријетких који има пензију од 300 еура јер сам у тренутку одласка из фирме имао 39 година стажа. Не можемо дозволити више да нас изопштавају као да никада постојали нисмо – категоричан је Копривица.

Да остваре своје право на обештећење, бивши металци су током прошле године покушавали обраћањем представницима тадашње извршне власти. Копривица истиче да су се поводом спорног закона консултовали и са правницима који су им наводно појаснили да имају право на предвиђене отпремнине од по 12.000 еура.

Подсјећамо, бивша влада Здравка Кривокапића крајем прошле године је на предлог Министарства финансија и социјалног старања усвојила Закон о обештећењу бивших радника металско-рударског сектора а у чиjоj jе власничкоj структури била држава и коjима jе престао радни однос увођењем стечаjа у та друштва.

Финансиjска подршка додjељивала се ради остваривања социjалне правде, правичног задовољења финансиjских потреба бивших запослених и чланова њихове породице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:30