Sa sastanka sa predstavnicima željezničkog sektora / - MKI
17/03/2023 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perković: Zajednički rješavati probleme u željezničkom sektoru

Ove godine su izdvijena značajno veća sredsta za rješavanje problema u željezničkom sistemu, kazala je državna sekretarka Dajana Perković

Državna sekretarka za oblast željezničkog saobraćaja Dajana Perković sa saradnicima održala je danas na predlog ministra kapitalnih investicija mr Ervina Ibrahimovića sastanak sa predstavnicima sindikata četiri privredna društva Željezničke infrastrukture, Željezničkog prevoza, Održavanja voznih i željezničkih sredstava i Montecarga. 

- Današnji sastanak je prilika da se iz ugla sindikalnih organizacija sagledaju problemi  i izazovi sa kojima se suočava ne mali broj zaposlenih u kompletnom željezničkom sistemu - naglasila je državna sekretarka.

Perković je najprije predstavila prisutnima aktivnosti koje je MKI posljednjih 9 mjeseci od početka mandata realizovalo, a koje imaju cilj da podrže poslovanje ovih privrednih društava i time posredno poboljšaju uslove za rad zaposlenih.

- U tom smislu su značajno uvećana sredstava ove godine za željeznički sistem - kazala je Perković i podsjetila na niz koraka koje je MKI za kratko vrijeme preduzelo kako bi uz kontinuiranu saradnju sa ostalim relevantnim institucijama, pronašlo adekvatna rješenja za urgentna pitanja.

Kako je Perković pojasnila, krajnje je vrijeme da se ovom zaista važnom segmentu u oblasti saobraćaja pristupi sa posebnom pažnjom, s tim u vezi MKI je prethodnih sedmica u saradnji sa Delegacijom Evropske unije obezbijedilo konsultansku podršku. Cilj projektnog zadataka ogleda se u sveobuhvatnoj analizi trenutnog stanja ovih kompanija, sa predlogom modela budućeg poslovanja sa principom održivosti i trajnog rješavanja situacije.

Naglasila je takođe da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama intenzivno i svakodnevno radimo na koncipiranju projekata i aranžmana koji će biti namijenjeni daljoj modernizaciji željezničke infrastrukture.

Zajednički je zaključak da postoji niz nagomilanih problema, koji se ne mogu riješiti u kratkom vremenskom roku, ali i koja zahtijevaju sistematična i održiva rješenja.

Kako su predstavnici sindikata istakli, razumiju namjere resornog ministarstva da se nađe trajno i održivo rješenje za buduće poslovanje ovih kompanija, ali smatraju da je sve manje vremena i da se o problemima zaposlenih mora voditi računa. Sagovornici su razgovarali o kolektivnim ugovorima, odlivu stručnog kadra naročito građevinskih i elektro inžinjera, uz osvrt na mnoge probleme koji godinama opterećuju ove kompanije.

Na kraju sastanka dogovoreno je intenziviranje saradnje i komunikacije između sindikalnih organizacija i resornog ministarstva, koje će u svakom slučaju biti podrška, kako menadžmentu da poboljša poslovanje tako i zaposlenima u poboljšanju njihovog statusa i uslova rada.

Sastanku su ispred sindikalnih organizacija prisustvovali:  ŽPCG Milan Usančević i Svetozar Stanović, OŽVS – Dragan Kaluđerović i Milan Fatić, ŽICG Marko Cacović i Miodrag Perišić, Montecargo Rajko Maraš i Stanko Pelević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 17:18