Са конференције / - Портал Дан
11/03/2022 u 20:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петричевић: Спајић ми је рекао да ме мора смјенити јер сам многима стала на жуљ

В.д. директорице је подсјетила да је Упорава прихода и царина, поред свих активности које су врло сложене и одговорне, од почетка године наплатила око 300 милиона еура

Вршитељка дужности директорице Управе прихода и царина Милена Петричевић казала је да је министар Милојко Спајић тражио од ње да поднесе оставку након што је фирми Џек пот по други пут продужена концесија за приређивање игара на срећу, али овај пут без накнаде од два милиона еура. Она је сазвала прес конференцију након писања медија о њеном пропусту који је довео до тога да се Џек поту преко привремене мјере Привредног суда продужи концесија, до окончања спора у том суду, који треба да покрене управо Џек пот - фирма чији су власници Сава Грбовић Џиги и Брано Мићуновић. Она је казала да су се пропусти десили раније, те да је министар њене констатације у вези са тим добио још у десетом мјесецу (октобру).

- У овом поступању неко је направио превид и додјељујући нови уговор 2016. године концесионару дао право да по први пут по том уговору аплицира за продужење концесије. Зашто је претходни уговорп родужен уговор, а закон то не предвиђа, већ се продужава анексом, и како је до тог пропуста дошло, ја позивам све да то утврде - поручила је Петричевић на јучерашњој прес конференцији.

Џек пот је за казино у Бечићима добио концесију 2005. године, а она је продужена 2016. године и истицала је 18. фебруара. Министарство финансија је прошлог мјесеца сугерисало Петричевићевој да донесе мишљење да Џек пот нема право на још једно продужење концесије, али она то није урадила, па је Џек пот 17. фебруара Привредном суду упутио захтјев за привременом мјером којом се продужава концесија до окончања судског спора који ће ускоро покренути против државе, како би се утврдило да ли имају право на продужење концесије по важећем уговору. Привредни суд је привремену мјеру донио 18. фебруара. О овоме су претходних дана писали поједини медији, због чега је Петричевић сазвала прес конференцију, на којој је говорила сат времена, а након чега није хтјела да одговара на питања новинара.

Говорећи о Џек поту, казала је да зна ко су Мићуновић и Грбовић.

- Не бих била искрена кад бих вам рекла да не знам ко су Брано и Џиги. Не што их лично познајем, него мислим да их зна свако дијете у црној Гори. Концесионара за Џек пот сам примила овдје у овом кабинету. Као професионалац ни једну активност не радим, а да о њој не остане писани траг. Ја се господом Грбовићем и Мићуновићем нисма бавила као грађанка већ као вршилац дужности директора Управе прихода. Бавим се и бавићу се концесионаром Џек пот - казала је Петричевић и показала записник са састанка са представницима Џек пота.

Она је навела да су концесионари имали неспорне чињенице које су изнијели на састанку.

- Састанак је завршио на начин што је се ресорни министар извинио концесионару и рекао да мора да иде због обавеза. Предмет концесионара Џек пот није и не може бити реторичко питање. Још 2016. је додијељен нови уговор Џек поту и дато право да продужи концесије. Како је до тог пропуста дошло, ја позивам све да утврде. Концесинар Џек пот има уговор и тражи продужење. Ја немам непријатеља, ја имам само оне којима сметам. Коме сам то сала на жуљ? Да ли је то што неко гуши министра Спајића, па мене приморава да гушим закон - питала је она.

Казала је да је у сриједу вече Спајић позвао на састанак и од ње тражио да поднесе оставку.

- Жао ми је што својом оставком нисам успјела да помогнем министру. Због личног кредибилитета и достојанства, нисам могла да поднесем оставку. Резултати ме обавезују. Министар ми је рекао: "Морам те смјенити, многима си стала на жуљ". Ја сам чекала достојанствено своју смјену и образложење за које ми је министар рекао да ће бити штуро. Било ми је жао јер сваки министар треба да буде подешка у свом ресору. Нажалост, моји помоћноци који су ми додијељени приликом именовања, су сви, осим Милене Радовић помоћници које нисам бирала ја - казала је она.

Управа за кадрове је прије неколико дана расписала оглас за избор директора Управе прихода и царина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:13