Петричевић / Фото: Лазар Ружић
13/03/2022 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петричевић и даље тврди: Спајић ми је рекао да сам многима стала на жуљ

"Мораш поднијети оставку. Бирај мјесто, ево Директорат за надзор или ако хоћеш позицију у ИРФ-у или ЦЕДИС-у", казао је наводно министар в.д. директорици Управе прихода

В.д. директорица Управе прихода и царина Милена Петричевић огласила се данас, пошто је министар финансија Милојко Спајић казао јуче на конференцији да је током разговора са њом тражио одговорност за "неке поступке"

Петричевић је у свом саопштењу поновила тврдње које је изнијела у изјави за медије, наводећи да је министар Спајић тражио од ње да поднесе оставку и да ће му она тако најбоље помоћи. 

Спајић је, подсјетимо, јуче казао да не воли да дијели приватне разговоре "на јаван начин".

- То је био приватни разговор двоје јавних функционера. Тражио сам, наравно, одговорност за неке, тражио сам и објашњење за неке поступке. Бићете упућени у наредним данима шта се дешава- казао је јуче Спајић. 

Подсјећања ради, ова тема је актуелна претходних неколико дана, пошто је у јавности изнесено да је Спајић од Петричевић тражио да поднесе оставку пријетећи јој смјеном.

Сходно мишљењу Министарства финансија и социјалног старања, Петричевић је указано како да поступи у вези са концесијом за игре на срећу фирми “Џек пот” чији су власници Бранислав Брано Мићуновић и Сава Џиги Грбовић.

Према мишљењу Министарства, Петричевић је морала тој приватној компанији негативно да одговори на њихов захтјев за друго продужење концесије за казино “Фалкеинстенер” у Бечићима, прије истека концесије 18. фебруара.

Она то није учинила, па је Привредни суд на захтјев “Џек пота” донио привремену мјеру о продужењу рада казина до правоснажно ријешеног спора између тог приватника и државе.

Свака нова концесија за рад казина почетно кошта 2.000.000 еура.

Саопштење Петричевић преносимо у цјелости: 

На пресу одржаном дана 11. марта Управи прихода и царина Црне Горе, обећала сам новинарима да ћу сјутрадан, уколико буде питања путем мејла, све потробно објаснити, а што се тиче питања  консесионара из наслова.

Након завршеног преса  и у понуђеном року, па до данас, није пристигло ниједно питање од стране медија, али је моја обавеза да саопштим јавности оно што је предмет њеног интересовања.

Овим саопштењем учинићу јавним чињенице како би се отклониле све евентуалне недоумице које,  извјесно, има дио црногорске  јавности.

Није на одмет, да још једном поновим да о Kонцесионару Џек пот доо на састанку са министром, одржаном 9. марта  у Министарству финансија није било ни помена!

Накнадно актуелизовање теме о поменутом Kонцесионару, вјешто је спиновање и бјежање од изречених ријечи током мог састанка са Министром, које ћу и овом приликом да  цитирам:

- Молим те поднеси оставку, тиме ћеш ми помоћи. Свакако те морам смијенити, већ ујутру на сједници Владе. То је одлучено. Многима си стала на жуљ, па мене буше, а и Дејан ( директор Агенције ) знаш, рекао ми је да би те сачували морамо те маћи. Мораш поднијети оставку. Бирај мјесто, ево Директорат за надзор или ако хоћеш позицију у ИРФ-у или ЦЕДИС-у ... ти кажи. 

А онда, након што сам отишла те вечери, сјутрадан, и након деманта Директора АНБ-а, министар је лансирао већ опробану, успјешну, спин тему о нечем потпуно новом, а то је у случају УПЦ- тема о концесионару Џек пот.

Да разјасним, Законом о играма на срећу прецизирано је поступање.

Прво, закон је јасно нормирао да се поступак додјеле Kонцесије за приређивање лутријских игара и игара на срећу  у казинима, покреће јавним Kонкурсом којег спроводи надлежни орган – Министарство финансија и социјалног старања , а да Одлуку о додјели Kонцесије доноси Влада, као Kонцедент. 

Друго, законом је прецизирано да се Уговор о Kонцесији закључује на основу Одлуке Владе Црне Горе.

Треће, законом је прецизно нормирано да се Kонцесија, по захтјеву странке - Kонцесионара  може продужити Одлуком Владе на период до пет година, уколико Kонцесионар испуњава услове прописане законом. 

Привредно друштво Џек Пот доо је стекло право на приређивање посебних игара на срећу у казину ,"The Queen of Montenegro" на локацији ул.Народног фронта – хотел ,,Фалкенстеинер“ у Будви, Уговором о Kонцесији, којим му  је 2006. године Kонцесија додијелејена на период од 10 година и који је закључио са Владом Црне Горе.

На основу члана 4 Уговора о дођели права о Kонцесији за приређивање посебних игара на срећу у казину хотел ,,Фалкенстеинер“ у Будви, дефинисаног Уговором из 2006. године Kонцесија се након истека рока, по захтјеву Kонцесионара, може продужити Одлуком Владе за наредних пет година, уколико Kонцесионар испуњава услове прописане законом .

Директорат за порески и царински систем , Министарства финансија Владе Црне Горе је својим актом из 2015. године донио Рјешење у којем се каже обуставља се поступак утврђивања једнократне накнаде за добијање лиценце за приређивање игара на срећу доо Џек Пот из Будве.“

По истеку периода од десет година и првобитног Уговора о Kонцесији из 2006.године закљученог са Владом Црне Горе, Kонцесионару је додијељена Kонцесија на пет година и то новим уговором од 8. децембра 2016.године који је странка склопила са Владом Црне Горе као Kонцедентом.

Надаље, Закључком Владе Црне Горе, од 23. јула 2020. године, постојећа Kонцесија додијејена уговором из 2016. године продужена је Анеxом Уговора за два мјесеца и пет дана.

Све горе наведено, детаљно је хронолошки, благовремено, службеном коресподенцијом достављено Министру финансија и социјалног старања.

Први пут Министру је упућен акт 14. децембра 2021. године, у којем је дата детаљна хронологија поступања некадашње Управе за игре на срећу  у поступку дођеле Kонцесије по захтјеву странке Џек Пот доо,  након чега је Министар са Kонцесионаром, у присуству својих помоћника одржао састанак  17. децембра 2021. године у МФСС на којем сам и сама присуствовала.

Надаље, министру су достављени акт од 3.фебруара, 7.фебруара, 9.фебруара, 10.фебруара и 14. фебруара, а у којима посебно указујем на рок истицања концесије 17. фебруара и ургирам, ријечју "одмах" да је потребно доставити информацију Влади на упознавање. 

Такође, истичем да сам у свом обраћању, сугерисала Министру да због кратког рока, на првој наредној сједници Владе заједнички кандидујемо и образложимо предметни материјал члановима Владе, а у циљу доношења законите одлуке.

Дана 1. фебруара Сектор за игре на срећу УПЦ без мог знања, доставио је Министарству финансија и социјалног старања Предлог Одлуке о одбијању захтјева привредног друштва Џек пот доо.

По сазнању, тражила сам од Министра 3. фебруара повлачење овог акта из даље процедуре, због навода у Предлогу Одлуке Сектора за игре на срећу, који нису утемељени у чињеницама које егзистирају у списима предмета.

Дакле, из наведеног јасно произилази:

- Предмет Kонцесионара Џек пот актуелан је од 2006. године

- На дужност в.д. директорице УПЦ ступила сам 21. Октобра 2021. године

- Од дана ступања на дужност до данас, УПЦ није донијела ниједан управни акт којим је Kонцесионару продужила период додјеле концесије, ослободила Kонцесионара од обавезе плаћања једникратне накнаде, јер то и није надлежност ове Управе .

- Управа прихода и царина, у коначном, није ни надлежна да раскине – откаже уговор о Kонцесији.                                      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:48