/ - фото: UNSPLASH
11/01/2022 u 11:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПИР и Правда: Вратити право насљеђивања пензије

Сматрају да с правом изражавају незадовољство мајке које су радиле 25, 30, 35 или 40 година, а имају троје и више дјеце, али им је пензија половина новца који добијају мајке са троје и више дјеце

Ни Скупштина, ни Влада, ни ресорна министартва не смију правити дискриминацију грађана/нки. ПИР, поздравља рјешавање питања мајки (иако је тај закон Уставни суд прогласио неуставним), дјечијих додатака, помоћи па макар и једнократне пензионерима, социјална давања, па то је и задатак и надлежност тих институција, кажу Moмо Јоксимовић, предсједник ПИР-а, и проф. др Марко Ивановић, из  Управног одбора за заштиту интерса пензионера и инвалида „Правда“.

- Пaртији ПИР се обратило преко стотинак једног од брачних партнера који су остали послије смрти супружника без права насљедства на пензију, или права на пензију коју би супружник могао остварити или стећи да су у вријеме смрти супружника  имали потребан број година. Ако је недостајао и један мјесец старости, супружник то право никад не може остварити, па ни кад напуни 66 година старости. Неправда зар не - каже Јоксимовић.

Како истиче, то је класична дискриминација.

- Могу остварити право на накнаде мајке које имају троје и више дјеце, многе нијесу ни биле на Заводу за запошљавање већ им је то накнадно уписано, и тим амандманом посланик Кемал Пуришић, у име Бошњачке странке, је условио подршку том закону, популарном „Закону за мајке". Када је Кемал Пуришић постао министар рада и социјалног старања предложио је укидање тог закона - јер „нема пара“. Толико о принципијелности политичара и њиховој моралности - наводе Јоксимовић и Ивановић.

Сматрају да сада с правом изражавају незадовољство мајке које су радиле 25, 30, 35 или 40 година, имају троје и више дјеце, али им је пензија половина новца који добијају мајке са троје и више дјеце.

- Оваква законска рјешења могу бити поново предмет разматрања Уставног суда. Неморално је, нелогично и неприхватљиво да мајке које су радиле по 25, 35 или 40 година, имају троје и више дјеце имају пензију три пута мању од мајки по овом закону. Ту је логика изгубила смисао. Требало је омогућити и мајкама са троје и више дјеце да имају преко 15, 30 и више година радног стажа, а пензију 130 еура, да и оне са троје дјеце примају пензију по овом закону. Скупштина и Влада не смију правити дискриминацију. Не смију им закони падати пред Уставним судом - истиче се у саопштењу.

Такође, један мали број лица у вријеме смрти супружника имао је 45, 52, 53... године, и никад не могу остварити право да наслиједе пензију супружника.

- Ко ће запослити лице које има преко 50 година. Та лица су социјални случајеви, још немају ни ријешено стамбено питање. Са правом та лица траже од Владе и ресорног министартва и Скупштине Црне Горе, када наврше 64 или 65 година старости да могу стећи право да наслиједе пензију супружника. То би било поштено, социјално сензибилно и правично, јер и та лица без икаквих примања треба да живе. Није нормално да супружник не може наслиједити пензију супружника. То није поштено ни правично. Треба омогућити да право на пензију супружник може остварити кад стекне одређене године старости (64, 65) јер је неспособно за привређивање. Та пензија је зарађена - истиче се у саопштењу Јоксимовића и Ивановића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:52