/ - Фото: ПКЦГ
20/04/2022 u 13:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Циљ предвидивост пословања и сигурност за инвеститоре

Достизање економског раста и развоја наш је главни интерес и креатори политика ће на том послу у овој институцији имати поузданог партнера, казала је Дракић

Сарадња и отворени дијалог са доносиоцима одлука на унапређењу пословног амбијента предуслов су креирања адекватне економске политике, која ће гарантовати предвидивост пословања и сигурност за домаће и стране инвеститоре, саопштила је предсједница Привредне коморе (ПКЦГ), Нина Дракић.

-Достизање економског раста и развоја наш је главни интерес и креатори политика ће на том послу у овој институцији имати поузданог партнера- казала је Дракић на свечаности поводом обиљежавања 94 године постојања ПКЦГ.

Она је рекла да теже да Комора буде права адреса за одговоре на сва питања и изазове са којима се привреда суочава.

-Уз подршку чланства, које је за 94 године постојања Коморе показивало велику посвећеност тој институцији, тај циљ ће бити достижан-навела је Дракић.

Она је, како је саопштено из ПКЦГ, подсјетила на тешке претходне године, али и указала на нове и комплексне изазове који слиједе у будућности.

-Комора је у периоду пандемије, која је јако уздрмала и снажније економске системе, предано радила на оживљавању озбиљно нарушене привредне активности. Своје капацитете усмјеравали смо на проналажење начина за очување привреде, заступајући интересе својих чланица приликом дефинисања мјера економске политике. Бавили смо се и оперативним, али и стратешким питањима, од значаја за напредак економије- додала је Дракић.

Она је саопштила да је здравствена криза, кроз настојање црногорских привредника да дођу до алтернативних тржишта за робу широке потрошње, као и у потреби да сачувају свако радно мјесто, потврдила да Црна Гора има озбиљан привредни потенцијал, који је спреман и способан да одговори великим изазовима.

-За нас, као економију усмјерену на услуге, првенствено туризам, коронакриза је узроковала посљедице које треба санирати у наредним годинама, упркос оствареним добрим резултатима у прошлој години. Због тога је у први план поново доспјела нужност промјене структуре црногорске привреде, која би створила услове за смањење увозне зависности и остварење одрживог раста и развоја- објаснила је Дракић.

Све то, како је навела, треба да прати и реализација низа планираних инфраструктурних пројеката, што постаје упитно уз поскупљење енергената и друге берзанске робе на глобалном тржишту.

-Већ смо претрпјели први налет неизвјесности везан за поремећаје на тржишту који су изазвани отварањем сукоба Русија – Украјина. Нема дилеме да ће се та дешавања рефлектовати на успјешност туристичке сезоне, премда већ сви веома активно радимо на проналажењу нових тржишта која би могла надомјестити доласке туриста из ових земаља- додала је Дракић.

Она сматра да је пројекције кретања домаће економије у овој години незахвално давати, с обзиром на то да се на Црну Гору, као малу, отворену и увозно зависну економију, негативна кретања у ближем и даљем окружењу веома брзо рефлектују.

-Сигурно је да ћемо као пословна асоцијација са својим чланицама континуирано радити на препознавању најбољих рјешења за изазове са којима ћемо се сретати и у данима који слиједе- рекла је Дракић.

Она је подсјетила да ће се награде Привредне коморе од ове године додјељивати на Свјетски дан предузетништва, 19. новембра, а да ће данас бити организован панел на којем ће се разговарати о економској и друштвеној перспективи Црне Горе.

-Такође, већ сјутра, на истом овом мјесту, промовисаћемо документ који смо израдили у сарадњи са нашим чланицама, а уз подршку Канцеларије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и стручних консултаната- рекла је Дракић.

Ради се о Мапи пута Црне Горе ка циркуларној економији, која представља основу наредних националних докумената и планова усмјерених на испуњавање обавеза преузетих из међународних споразума и декларација у области озелењавања економије, што је претпоставка снажењу конкурентности и одговорном управљању природним ресурсима.

Она је привредницима поручила да су снага и бит Коморе, која ће, захваљујући њиховом јединству, у годинама које долазе бити незаобилазан чинилац у проналажењу одговора о економској будућности земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:53