са састанка / - фото: ПКЦГ
30/10/2021 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Црна Гора интересантна за туристе и привреднике из Шри Ланке

Саговорници су се сагласили да jе потребно развиjати сарадњу привредних комора и организовати онлајн састанак привредника двиjе државе током коjег би били представљени економски потенциjали и могућности за партнерства на конкретним проjектима

Црна Гора може бити веома интересантна дестинациjа за туристе из Шри Ланке, не само током љета већ и у зимским мjесецима, с обзиром на велике потенциjале развоjа овог вида туризма. Ово jе оциjењено током састанка вршитељке дужности предсjеднице Привредне коморе Црне Горе Нине Дракић са амбасадорком Демократске Социjалистичке Републике Шри Ланке Манори Унамбуве.

- Наши грађани воле да доживе Европу и Црна Гора може да буде ново искуство за туристе из Шри Ланке. Црна Гора има много тога да понуди, с обзиром на малу удаљеност планинских центара од мора. Треба повезати туроператоре наше двиjе земље како би успоставили конкретну сарадњу – казала jе Унамбуwе.

Она jе додала да, с обзиром на важност туризма у обjе државе, постоjи и могућност размjене кноw хоw између привредника у овоj области.

Саговорнице су се сагласиле да простора за успостављање сарадње има и између ИЦТ компаниjа. Информационе технологиjе су веома развиjене у Шри Ланки, и управо сада раде на промоциjи земље као дестинациjе за дигиталне номаде.

- Црна Гора сада улази у процес дигиталне трансформациjе и мислим да jе прави тренутак за сарадњу и повезивање нашег ИЦТ сектора са другим државама – оциjенила jе Дракић.‚

Амбасадорка jе истакла значаj текстилне индустриjе у Шри Ланки као и производње производа од кокоса, додаjући да су заступљени на неким од наjважниjих хигх енд тржишта.

- Наши произвођачи текстила често желе да приближе своjе погоне циљним тржиштима, па то може бити прилика за Црну Гору да привуче компаниjе коjе извозе у ЕУ – сматра она, додаjући да значаjну предност за то представља повезаност преко Луке Бар.

Амбасадорку jе интересовала трошковна конкурентност црногорских радника у односу на европске, пореске повољности за инвеститоре, пословање у слободним и бизнис зонама.

Саговорници су се сагласили да jе потребно развиjати сарадњу привредних комора и организовати онлајн састанак привредника двиjе државе током коjег би били представљени економски потенциjали и могућности за партнерства на конкретним проjектима.

У раду састанка jе учестовао и Ненад Ракочевић, почасни конзул Шри Ланке у Црноj Гори. Он потенциjал за привредну сарадњу двиjе земље види у органскоj пољопривредноj производњи потенцираjући да jе Шри Ланка произвођач органских ђубрива коjа овдjе ниjесу заступљена.

- Шри Ланка тежи да у будућности буде препозната као дестинациjа органске хране, wеллнесс-а и аyурведске медицине – закључила jе амбасадорка.

Састанку су присуствовале Jелена Аџић, самостална савjетница у Сектору за међународну сарадњу Привредне коморе и Буддхика Индееwарие, прва секретарка у Амбасади Шри Ланке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:44