/ - Фото: ПКЦГ
28/03/2022 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Црној Гори што хитније потребна Влада за рјешавање изазова насталих усљед кризе рата у Украјини

Посебан проблем су уговори склопљени у оквиру система јавних набавки, а који не дозвољавају промјену цијена у складу са њиховим растом на тржишту

Скупштина Привредне коморе Црне Горе, са сједнице одржане 28. марта, упутила је апел да је Црној Гори што хитније потребна функционална Влада која ће осигурати рјешавање изазова са којима се суочава пословна заједница усљед актуелне кризе због рата у Украјини.

Саопштење преносимо интегрално:

Чланови Скупштине су апострофирали да инфлаторна кретања, односно раст цијена угрожава пословање у више сектора. Посебан проблем су уговори склопљени у оквиру система јавних набавки, а који не дозвољавају промјену цијена у складу са њиховим растом на тржишту, већ се сходно Закону цијена може увећати за највише 20 одсто. Привредници су се сагласили да се ово питање мора рјешавати што хитније, како би се омогућило даље несметано пословање компанија. Кроз активну дискусију, чланови Скупштине су потенцирали и изазов недовољних залиха појединих роба, који већ данас представља упозорење у погледу снабдјевености тржишта најважнијим производима, нарочито оним у оквиру роба широке потрошње.

Комора ће се у наредном периоду снажно ангажовати на афирмацији и презентацији црногорске привреде. У посебном фокусу ће бити промовисање наше туристичке дестинације како би се додатно искористили потенцијали које нуде регионално и туристичка тржишта Сјеверне и Западне Европе. Промотивне активности ће обухватити и носиоце жига Добро из Црне Горе, а већ у априлу ће бити покренута кампања која ће допринијети њиховој даљој афирмацији.

Скупштина је усвојила Извјештај о раду и Финансијски извјештај ове асоцијације за 2021. годину, уз опште прихваћени коментар да текућа година треба да се искористи за још снажније маркетиншке и промотивне активности јер оне доприносе расту домаће привреде и представљају основу за квалитетну промоцијудомаћих производа и услуга. Донијете су одлуке о избору чланова Управног одбора, одбора удружења шпедитера, те банкарства, других финансијских организација и осигурања.

Сједницу је водио предсједник Скупштине ВОЈО БАНОВИћ, а у раду су, поред чланова, учествовали предсједница Привредне коморе др НИНА ДРАКИћ, потпредсједник ПАВЛЕ Д. РАДОВАНОВИћ и генерални секретар МИТАР БАЈчЕТА.

У Извјештају о раду наведене су активности којима је Комора, током претходне године, значајно доприносила унапређењу пословног амбијента, ублажавању посљедица кризе условљене пандемијом ковида-19, те доношењу мјера подршке грађанима и привреди. Подсјећамо, Комора је припремила анализе пословања црногорске привреде у 2021 и пореског оптерећења рада у региону. Иницирала је унапређење правног оквира у циљу отклањања ограничења у пословању и јачања конкурентности привреде. Са сједница одбора удружења, групација и координационих одбора упућене су иницијативе, између осталог, за: повећање лимита државне помоћи, смањење пореског оптерећења рада, проширење листе угрожених дјелатности за остваривање права подршке из В пакета мјера подршке привреди и грађанима, државну помоћ превозницима у друмском саобраћају, продужење привременог ограничења извоза шумских дрвних сортимената, измјена Закона о ПДВ-у и друго. Представници сектора су организовали и учествовали на око 80 различитих састанака у циљу решавања актуелних проблема у привреди који су настали због немогућности обављања дјелатности усљед пандемије КОВИД-19, те учествовали у раду разних радних група, комисија, пројеката и сл.

Комора је током 2021. године радила на имплементацији 24 пројеката из 12 програма, организовала 80 едукативних скупова са више од 5000 учесника, бројне међународне сусрете, те издала 1508 докумената.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:31