/ - Фото: ПКЦГ
27/04/2022 u 14:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ и ДМВ: Сарадња за снажан допринос економском развоју Црне Горе

Амбасадор Роберт Вебер сматра да су оснивањем Нјемачко пословног клуба компаније из те државе добиле снажан глас у Црној Гори

У присуству амбасадора Савезне Републике Нјемачке Роберта Вебера, предсједница Привредне коморе др Нина Дракић и предсједница НВУ Нјемачки пословни клуб у Црној Гори (DMW) Александра Поповић потписале су 27. априла Споразум о сарадњи, кроз коју ове двије асоцијације желе значајније да допринесу укупној конкурентности и економском јачању државе.

-Циљ Споразума је успостављање сарадње ради остваривања заједничких интереса и циљева прије свега у области туризма, енергетике и енергетске ефикасности, дигиталне трансформације пословања, финансија, индустријске и пољопривредне производње, трговине и грађевинарства. Привредна комора Црне Горе и Нјемачко црногорски пословни клуб, кроз пренос знања, искуства и најбоље праксе, настојаће да допринесу рјешавању питања од значаја за њихов рад-наводе у саопштењу.

Како се наводи у Споразуму, предмет сарадње односи се на унапређење пословног амбијента у Црној Гори, у циљу привлачења већег броја њемачких и других страних инвестиција; повезивање њемачких привредника са привредним факторима који дјелују у Црној Гори као и просљеђивање информација о могућностима улагања у Црну Гору; спровођење анализа и истраживања из дјелокруга надлежности страна потписница; заједничко организовање округлих столова, семинара, предавања и других скупова од заједничког интереса; учешће на стручним скуповима које организује једна од страна потписница; издавање публикација, приручника, брошура и слично; заједничко успостављање сарадње са другим организацијама, установама и лицима у земљи и иностранству;

Према ријечима предсједнице  Нине Дракић, сарадња са Нјемачким пословним клубом је још један допринос јачању привредних веза између двије државе, које се баштине и кроз партнерства црногорске и њемачких комора.

- Вјерујем да можемо додатно привући капитал из Нјемачке. Нарочито видимо могућности за нова улагања у зелену енергију и туризам, гдје очекујемо и повећање броја њемачких гостију  – навела је Дракић и представила саговорницима планове Коморе да развије нове сервисе којима ће додатно олакшати пословање чланицама у наредном периоду.

Амбасадор Роберт Вебер сматра да су оснивањем Нјемачко пословног клуба компаније из те државе добиле снажан глас у Црној Гори.

- Нјемачки пословни клуб видим као снажан стуб подршке црногорској економији и допринос јачању веза међу пословним заједницама. Доносиоцима одлука је потребна подршка привреде, те да им буду познате потребе црногорске пословне заједнице и страних инвеститора. Ви сте ти чији глас треба да слушају -  рекао је Вебер, додајући да потписивањем Споразума двије асоцијације шаљу јак сигнал да желе додатно да допринесу развоју Црне Горе. 

Предсједница Нјемачко црногорског пословног клуба Александра Поповић оцјењује да је ријеч о веома важном споразуму о сарадњи са значајним партнером какав је ПКЦГ.

- Желимо да у размјени визија и идеја створимо чврсте мостове који ће повезати људе и пројекте – рекла је она.

Према њеним ријечима, у Црној Гори је потребно додатно искористити потенцијал за развој реалне економије.

- У Црној Гори живе људи чија се знања цијене широм свијета. Потребно је да то искористимо, јер одакле год да долази инвеститор, боље ће и дугорочније улагати у државу која има такав потенцијал. Хајде да заједнички стварамо – рекла је она.

Потписивању су присуствовали потпредсједник Привредне коморе Павле Д. Радовановић, генерални секретар Митар Бајчета, предсједник Скупштине Нјемачко црногорског пословног клуба Милан Марић, секретарка Оливера Брајовић и асистенткиња амбасадора Азра Урбитсцх.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:55