Са састанка / - фото: ПКЦГ
24/05/2022 u 17:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ и ПКВ повезане значајном економском размјеном

У Привредној комори истичу задовољство реализованим посјетама, које у периоду који долази треба да означе конкретне бенефите за наше привреднике и произвођаче, наводи се у саопштењу

Црногорске и војвођанске компаније повезане су значајном економском размјеном и пријатељским односима, то је саопштено током посјете делегације Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) Привредној комори Војводине (ПКВ).

Из ПКЦГ су саопштили да је руководство те организације, у оквиру активности које се реализују у данима овогодишњег Новосадског сајма пољопривреде, посјетило данас ПКВ.

Предсједница ПКЦГ Нина Дракић разговарала је са предсједником ПКВ Бошком Вучуровићем о досадашњој сарадњи привредника Црне Горе и Војводине, као и о актуелној економској ситуацији у контексту глобалних дешавања и све већих изазова за привреду.

- Констатовани су одлични односи повезаних компанија које прати значајна економска размјена, и пријатељски односи двају привредних комора - каже се у саопштењу.

У делегацији осим Дракић су и предсједник Скупштине Војо Бановић, потпредсједник Павле Радовановић и генерални секретар ПКЦГ Митар Бајчета.

Дракић је оцијенила да кроз ову и сличне посјете, савремени трендови у пољопривреди, и другим гранама привреде, постају доступнији црногорским произвођачима.

Наводи се да су у оквиру агенде боравка у Новом Саду, црногорски привредници имали бројне додатне активности које је организовала ПКЦГ.

Реализована је посјета сложеној земљорадничкој задрузи Воћар Сланкамен, једној од највећих воћарских задруга у региону.

- Посебно захваљујемо домаћинима из воћарске задруге Сланкамен, Николи Котарцу и Ивану Томићу, као и нашој Привредној комори, јер смо данас имали прилику да размијенимо искуства и сазнамо о узгоју воћа од људи који овдје, на обалама Дунава, настављају воћарску традицију дугу преко 100 година - казали су црногорски привредници.

Привредници су, како се додаје, обишли и Институт за ратарство и повртарство Нови Сад.

Ријеч је, како се наводи, о једном од водећих Института за производњу сјемена са преко 1500 сјеменских сорти и хибрида, који се извозе у 33 земље свијета.

- Чињеница тако широке и обимне производне базе, те успјешна извозна оријентација Института, била је довољан повод да црногорске пољопривреднике непосредно упознамо са понудом и могућностима Инстутута НС СЕМЕ - рекла је Дракић.

Из ПКЦГ су рекли да су привредници имали су прилику да остваре контакт са руководством ове научно-технолошке установе предвођеним замјеником директора Вуком Радојевићем, који је информисао да у Институту ради 100 доктора наука и преко 300 високообразованих стручњака.

То је, према оцјени црногорских пољопривредника, јединствена привилегија за даљу сарадњу.

- У Привредној комори истичу задовољство реализованим посјетама, које у периоду који долази треба да означе конкретне бенефите за наше привреднике и произвођаче - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:58