Привредна комора / - Интернет лого
20/05/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Имплементација е-фискализације у промету производа и услуга

Бројни привредници су прилагодили пословање овом Закону, али постоје и они који то треба да учине у наредних десетак дана

Привредна комора Црне Горе, у сарадњи Управом прихода и царина, организовала је данас округли сто на тему  „Имплементација Закона о фискализацији у промету производа и услуга“.

Ријеч је о још једном у низу догађаја којим се доприноси успјешној имплементацији фискалне реформе у Црној Гори, а која се реализује уз подршку Свјетске банке, саопштено је из ПКЦГ.

Циљ скупа био је сагледавање изазова са којим се привредници сусрећу у процесу имплементације Закона о фискализацији у промету производа и услуга. Учешће у раду, у сали Привредне коморе и онлине, узело је око 200 привредника. Учеснике скупа је у име Привредне коморе поздравио генерални секретар Митар Бајчета, а модератор је био директор сектора за Образовање и квалитет др Младен Перазић.

-Пуна примјена Закона о фискализацији у промету производа и услуга почеће 1. јуна 2021. Циљ електронске фискализације је ефикаснија борба против сиве економије, праћење регуларности пословања пореских обвезника, успостављање већег степена поштовања пореских прописа, те модернизација начина комуникације државне управе са привредом у складу са технолошким развојем и трендовима аутоматизације пословних процеса. Успјешна имплементација овог законског и техничког рјешења имаће значајне бенефите и за државу и за привреду, те се очекује значајан раст јавних прихода, како у области пореза на додату вриједност, тако и директних пореза, али и унапређење пословног амбијента елиминисањем нелојалне конкуренције и унапређењем фер тржишне утакмице- пише у саопштењу.

Привредницима су појашњења давали представници Управе прихода и царина Роберт Рајковић и Иван Бајић, који су истакли значај партнерства са Привредном комором, нарочито у периоду припрема за пуну примјену наведеног закона.

-Објавили смо нову функционалну спецификацију којом су уважени захтјеви привредника за унапређење овог процеса. Претходна верзија спецификације је и даље активна и по њој се без ограничења може радити, а нова верзија 5 представља њено унапређење. Предвидјели смо прелазни период до 1. октобра за прилагођавање овој верзији, али и они који су развили своје програме раније неће имати проблеме у имплементацији-казао је Бајић.

Бројни привредници су, каже, прилагодили пословање овом Закону, али постоје и они који то треба да учине у наредних десетак дана.

Фискализација авансне фактуре била је предмет интересовања више учесника округлог стола.

-Представници Управе појаснили су да предмет фискализације представљају сви рачуни који настају приликом промета производа и услуга, рачуни који настају приликом авансне уплате, те корективни рачуни који настају као посљедица кориговања промета исказаног на првобитним рачунима. У складу са чланом 31 Закона о ПДВ-у приликом пријема авансне уплате обвезник фискализације дужан је издати рачун. Издавањем овог рачуна обвезник фискализације има могућност да уколико је познат производ или услуга која ће у неком тренутку бити плаћена из авансне уплате наведе све ставке које се односе на конкретне производе и/или услуге, те да обрачуна и искаже ПДВ по стопама дефинисаним у складу са Законом о ПДВ-у. Приликом остваривања стварног промета који купац плаћа из авансне уплате, обвезник фискализације као продавац дужан је издати рачун који садржи све податке о оствареном промету те искаже износ којим се такав рачун плаћа са начином плаћања АДВАНЦЕ. Након издавања овог рачуна, обвезник фискализације дужан је у обрачунском периоду у којем је извршен стварни промет извршити корекцију (умањење) авансног рачуна у износу који је наведен у рачуну издатом у малопродаји или велепродаји са начином плаћања АДВАНЦЕ и умањити обрачунати ПДВ у складу са стопом исказаном на авансном рачуну-наводи се у саопштењу.

Једно од питања било је да ли је за велике пореске обвезнике који имају дислоцирана наплатна мјеста могуће регистровати централизовано ријешење за комуникацију и размјену података путем фискалног сервиса.

-Одговорено је да порески обвезник мора регистровати сваки ЕНУ који користи у свим пословним просторима. А на пореском обвезнику је одлука о начину имплементације приступа фискалном сервису Управе прихода и царина. Дакле неопходно је регистровати ЕНУ, док централно рјешење код корисника немамо обавезу регистрације из разлога сто се исто користи искључиво као централна тачка путем које ЕНУ комуницира са фискалним сервисом Управе прихода и царина. Битно је нагласити да је ЕНУ у малопродајним објектима благајна те је самим тим предмет могућег редовног инспекцијског надзора, те је неопходно  регистровати сваки уређај са којег се врши генерисање, слање на фискални сервис и у коначном испис рачуна- пише у саопштењу.

Привреднике је интересовао детаљнији опис поступка фискализације и корекције сумарног рачуна, односно на који начин ЦИС Управе прихода и царина обрађује податке.

-Одговорено је да сумарни рачун садржи као обавезан податак референцу на ИКОФ-е свих појединачних рачуна на које се односи, као и податке о суми сумарног рачуна која мора одговарати збиру суме изражене на свим појединачним рачунима са начином плаћања ОРДЕР. Уколико обвезник фискализације врши корекцију промета, обавезан је издати корективни рачун са референцом на ИКОФ појединачних рачуна издатих са начином плаћања ОРДЕР. Уколико је прије корекције промета исказаног на појединачним рачунима од стране обвезника фискализације издат сумарни рачун, то је након корекције појединачног рачуна обвезник фискализације дужан извршити корекцију сумарног рачуна са референцом на ИКОФ првобитно издатог сумарног рачуна. Издавањем сумарног рачуна не мијења се статус појединачног рачуна издатог са начином плаћања ОРДЕР. У циљу спрјечавања двоструког опорезивања истог промета исказаног на појединачним рачунима и сумарном рачуну то је битно поново нагласити да се у систему ЕФИ Управе прихода и царина сумарни рачун третира искључиво као информативна пријава. Битно је нагласити, у случају када се као купац појављује правно или физичко лице које рачун користи за правдање трошка или одбитка улазног ПДВ-а то је неопходно да обвезник фискализације приликом издавања свих појединачних рачуна и сумарног рачуна у пољу ПИБ купца наведе његов ПИБ- пише у саопштењу.

Привреднике је интересовало како да фискализују рачуне уколико раде у условима без стабилне интернет конекције и проблема у напајању електричном енергијом.

-Обвезник фискализације може, у случају привременог прекида сталне интернет везе, да изда рачуне без податка о јединственом идентификационом коду рачуна, са јединственим кодом обвезника фискализације. Обвезник фискализације је дужан да у року од два дана, од дана прекида сталне интернет везе, поново успостави интернет везу и достави рачуне из става 1 овог члана. Ако обвезник фискализације у року, из става 2 овог члана, не може поново да успостави интернет везу, дужан је да о томе обавијести Управу. Рачунима из става 2 овог члана, Управа одређује јединствене идентификационе кодове рачуна и доставља их обвезнику фискализације као потврду о пријему накнадно достављених рачуна. Ако дође до престанка рада фискалног сервиса, обвезник фискализације дужан је да рачуне које изда евидентира у књизи рачуна коју је овјерила Управа. Обвезник фискализације је дужан да у року од пет дана, од дана престанка рада фискалног сервиса, поново успостави рад фискалног сервиса или да о томе обавијести Управу на прописаном обрасцу. Ако обвезник фискализације у року, из става 2 овог члана, не може поново да успостави рад фиксалног сервиса, дужан је да о томе обавијести Управу. Обвезник фискализације је дужан да у року од пет дана, од дана престанка рада фискалног сервиса, Управи електронским путем достави рачуне из става 1 овог члана. Управа ће свим достављеним рачунима из става 3 овог члана, одредити јединствене идентификационе кодове рачуна и те кодове доставити обвезнику фискализације- пише у саопштењу.

Једна од недоумица била је везана за фискализацију у случају када се не зна начин плаћања.

-Појашњено је да је, уколико у моменту издавања рачуна није познат начин плаћања, издавалац рачуна дужан да за продату робу или пружену услугу фискализује рачун с начином плаћања ОРДЕР. Издаваоце смјештаја интересовало је да ли су они обвезници фискализације. За ова лица, која нијесу обвезници ПДВ-а, предвиђено је креирање нон цасх рачуна путем самоуслужног електронског портала. Привредници су имали још велики број питања на која су током скупа добили детаљна појашњења и одговоре. Привредници су позвани да додатна питања и сугестије доставе у писаној форми, а на њих ће представници Управе прихода и царина одговорити у што скоријем року-наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:29