СА САСТАНКА / - ФОТО: ПКЦГ
13/04/2022 u 16:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Искористити потенцијале за привредну сарадњу са Сјеверном Македонијом

Предуслов економске сарадње јесте квалитетна саобраћајна повезаност. Очекивања Црне Горе од Јадранско јонске цесте су велика, казао је Радовановић

Посебна шанса за сарадњу са партнерима из Сјеверне Македоније огледа се у дијелу преноса добре праксе успјешног повезивања сектора производње хране и туризма, као и директног међукомпанијског повезивања, оцијенио је потпредсједник Привредне коморе (ПКЦГ), Павле Д. Радовановић.

Он је на форуму привредника Црне Горе и Сјеверне Македоније одржаном данас у организацији привредних комора двије државе, казао да постоји простор за нове пројекте, посебно ако се узме у обзир неискоришћеност ресурса за развој примарне пољопривредне производње.

– Постоји простор за нове пројекте и ако се узме у обзир чињеница да као туристичка дестинација из године у годину и растемо и добијамо на значају у очима захтјевних западних туриста – навео је Радовановић. 

Разговори представника пословних заједница су, како је саопштено из ПКЦГ, реализовани на маргинама посјете предсједника Сјеверне Македоније Стева Пендаровског нашој земљи.

Радовановић је казао да је пословни форум организован са циљем сагледавања могућности за унапређење и побољшање економских односа двије земаље, упознавања сјеверномакедонских привредника са пословним могућностима у Црној Гори као и директног повезивања привредника двије земље.

Он је направио кратак осврт на развој црногорске економије од обнове државне независности, изазове са којима смо се сусрели током пандемијске и најновије кризе због агресије Русије на Украјину.

Према његовим ријечима, санирање рањивости привредног система Црне Горе требало би да прате структурне реформе у циљу обезбјеђења одрживог економског развоја. Улагања у зелену енергију, односно хидро, соларну и енергију вјетра обезбиједиће одрживије управљање животном средином и природним ресурсима, те коришћење средстава из Зеленог договора ЕУ.

– Органска пољопривреда, прехрамбена индустрија, шумарство и дрвопрерада, цјелогодишњи здравствени туризам и дигитална трансформација друштва, пружају могуц́ности за даљу диверзификацију економије и излазак на међународно тржиште. Развој и улагање у наведене гране значило би валоризацију компаративних предности, као и економски оправдано, а одрживо коришћење природних ресурса којима располажемо – рекао је Радовановић.

Према његовим ријечима, важно би било у блиској будућности настојати да остваримо сарадњу на пољу управљања отпадом и заштити животне средине уопште.

– Предуслов економске сарадње јесте квалитетна саобраћајна повезаност. Очекивања Црне Горе од Јадранско јонске цесте су велика. Акценат треба ставити и на повезивање преко Луке Бар, која би, ревитализацијом жељезнице и изградњом аутопута, могла да постане логистички центар који повезује западну и југоисточну Европу – казао је Радовановић.

Он је истакао повољности црногорских пословних зона за инвестирање посебно у развој малих и средњих бизниса.

Потпредсједница Стопанске коморе Сјеверне Македоније, Анета Трајковска, нагласила је потребу брзог и ефикасног дјеловања у условима неизвјесности и непредвидљивости које носи криза.

– Иако је прошла била година пандемије забиљежили смо раст међусобне трговинске размјене од осам одсто. Али ове бројке су и даље веома мале имајући у виду могућности које можемо заједнички остварити – рекла је Трајковска.

Према њеним ријечима, мора се пронаћи модус да се заједничким снагама надогради додатна вриједност производа и услуга на нивоу цијелог Западног Балкана, те интензивира регионална сарадња.

Она је указала на важност Коморског инвестиционог форума Западног Балкана на повезивању привреда и реализацији заједничких пројеката.

Члан Управног одбора Стопанске коморе, Зоран Мартиновски, акцентовао је на важност додатног економског, али и културног повезивања двије земље.

– У неким сегментима економије Сјеверна Македонија је направила искорак и може бити добар примјер за Црну Гору, а посебно у енергетском сектору гдје Црна Гора треба додатно да искористи своје потенцијале. Туристички потенцијал ваше земље још није у довољној мјери промовисан у Сјеверној Македонији. Ви имате туризам, ми произвођачку базу и морамо их упарити – казао је Мартиновски.

Макроекономске показатеље и инвестиционе потенцијале Црне Горе представио је Владимир Блечић из Сектора за међународну сарадњу Привредне коморе. Он је посебно апострофирао могућност сарадње са Сјеверном Македонијом у области енергије из обновљивих извора и реализације заједничких пројеката.

Пословни форум окончан је билатералним разговорима привредника о могућностима повезивања компанија на конкретним пословима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:02