Photo by luka.jpg on Unsplash
27/07/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Најновије мјере негативно утичу на угоститеље, омогућити несметано пословање

Сматрамо да свака забрана или отежавање рада, мора пратити адекватна економска подршка која би надомјестила трошкове и губитак у пословању туристичких посленика, прије свега ноћних клубова

Најновије мјере за сузбијање пандемије ЦОВИД-19 негативно се одражавају на угоститељски сектор, а посебно на ноћне клубове и барове. Црна Гора је дестинација препозната по квалитетном ноћном животу којем значајно доприносе ноћни клубови и барови, а мјере које су донијете или се најављују, попут боравка уз дигиталну потврду о имунизацији, дискриминишу ове објекте. Ово је поручено са конститутивне сједнице Групације угоститеља одржане 27. јула 2021. године.

Како наводе из Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ), ово тијело је основао Одбор удружења туризма и угоститељства ПКЦГ имајући у виду важност сектора угоститељства, као и потребу за рјешавањем одређених значајних питања од заједничког интереса. Дјелокруг рада и активности Групације биће усмјерени на праћење и анализирање привредних кретања и предлагање мјера у цију унапређивања услова пословања; праћење примјене постојећих те, иницирање доношења законских и подзаконских аката из сектора угоститељства; предлагање и праћење спровођења мјера подршке привреди у циљу превазилажења негативног ефекта пандемије Цовид 19; те промоцију међународне ознаке за сигурна путовања „Сафе Травелс“.

Конститутивну сједницу водио је предсједник Одбора туризма и угоститељства Ранко Јововић, уз подршку секретарке Сање Марковић, а у раду је, поред привредника, учествовала и потпредсједница Привредне коморе Нина Дракић. Групација броји 30 чланова којима су на сједници верификовани мандати.

Додају, да је за предсједника Групације изабран је Игор Вујошевић, Асториа Гроуп, а за потпредсједника Петар Вукотић, Алпе Цоммерце доо.

“Посљедње мјере које су донијете против пандемије су неповољне, посебно за ноћне клубове и барове, али и за оне угоститеље који раде до поноћи. Ови објекти су на рубу егзистенције, јер нијесу радили дуги период а сада име се поново то брани”, казао је Вујошевић.

Да се ноћним клубовима мора помоћи сагласан је и Никола Буздован, Морски талас доо.

Према његовим ријечима, 54 власника ноћних клубова је истакло да је запослило у сусрет сезони минимум између 20 и 30 људи, авансно платили извођаче музике и направили значајну набавку пића и намирница, а сада немају могућност пословања и трпе огроман притисак добављача.

Појаснио је да ноћни клубови послују под другом шифром дјелатности у односу на остале угоститеље која није била обухваћена државним мјерама подршке.

“Дискриминација је што се најављује да се у ноћне клубове неће моћи без дигиталне потврде о извршеној вакцинацији, а која се неће тражити рецимо за улазак у продавнице. Ово је врло озбиљан проблем”, сматра Буздован.

Крсто Петрић, Центер доо, такође сматра да је то врста дискриминације, јер је велики број људи и у локалима на отвореном који раде до поноћи па се за њих не тражи потврда.

“Овим шаљемо лошу слику о Црној Гори према туристима који планирају да нас посјете”, рекао је он.

Игор Беговић, Еxплорер, сматра да су мјере државе збуњујуће те да је ријеч о уводу у још оштрије рестрикције.

Са сједнице је још једном упућен апел према Влади да се стопа ПДВ-а у туризму и угоститељству задржи на седам одсто и након августа текуће године.

Такође, оцијењено је да би смањење стопе доприноса на зараде запослених и увођење њиховог неопорезивог дијела изузетно повољно утицало на смањење сиве економије у овој области.

Ранко Јововић је упознао привреднике да је са сједница Одбора удружења туризма и угоститељства у неколико наврата упућивана иницијатива поводом поменутих захтјева.

“Оно што нас годинама ‘гуши’ односи се на доприносе на зараде. Морамо да се изборимо за неопорезиви дио зарада”, нагласио је Трипко Крговић, Цхеррy Wине.

Крсто Никлановић, Никлановић д.о.о, истакао је да угоститељи плаћају највеће порезе и доприносе у региону што им умањује конкурентску позицију.

Он је позвао на снажније удруживање угоститељских посленика, како би имали већи утицај на доносиоце одлука.

Закључци са И сједнице Групације угоститеља од 27.07.2021.

Здравствене, епидемиолошке мјере које се доносе не смију бити селективне, морају бити јасно дефинисане, разумљиве, са унапријед одређеним временским роком због прилагођавања, те их мора пратити адекватна економска подршка привреди због пословне неизвјесности у којој се у току шпица сезоне налазе привредници. Стога, прије доношења епидемиолошких мјера треба консултовати пословну заједницу.

Власници ноћних клубова су дискриминисани и доведени у неизвјесну и тешку финансијску ситуацију. Групација угоститеља је на И сједници закључила да нове епидемиолошке мјере негативно утичу на одвијање љетње сезоне и предложено је Министарству здравља да сагледа могућност измјене истих. У Црној Гори је регистровано 54 ноћна клуба који представљају дио разноврсне туристичке понуде и по којима је препозната наша дестинација. На састанцима са надлежним државним органима, прије почетка љетње сезоне, добили су увјерење да ће им бити омогућен рад. Поступајући у складу са наведеним, власници ноћних клубова су уложили велика финансијска средства да би отпочели са радом као што су: запошљавање већег броја сезонских радника због планираног повећаног обима посла, којима осим плате треба обезбједити храну и смјештај, са музичарима се унапријед уговарају ангажмани и врши се авансна уплата и извршена је набавка робе и склопљени договори са добављачима. Из свега наведеног сматрамо да свака забрана или отежавање рада, мора пратити адекватна економска подршка која би надомјестила трошкове и губитак у пословању туристичких посленика, прије свега ноћних клубова.

 За туристичке привреднике је спорна и дискриминаторна најава ограничења боравка гостију у затвореним дјеловима угоститељских објеката и у ноћним клубовима, на начин да ће бити дозвољен улазак само гостима који посједују дигитални цовид сертификат, негативни ПЦР или БАТ тест или потврду о преболованом Цовид 19. Истичу да би се таква наредба онда требала односити на све затворене просторе у држави. Такође напомињу да отворени ноћни клубови не представљају већи епидемиолошки ризик од препуних шеталишта у нашим туристичким центрима.

Смањити порезе и доприносе на зараде, те ставити ван снаге временско ограничење примјене снижене стопе ПДВ-а од 7% у угоститељству. На овај начин би проширили пореску базу и учинили пословни амбијент прихватљивијим за привреду и утицали на смањење сиве економије;

Наставити са мјерама подршке туристичкој привреди, посебно дјелатностима које прати ограничење рада или смањење обима пословања у току одвијања љетње сезоне насталих увођењем епидемиолошких мјера;

Апелујемо на све запослене у туризму да приступе масовној вакцинацији, јер само на тај начин чувамо своје и здравље гостију и шаљемо поруку да смо сигурна и одговорна дестинација која примјењује глобално признате епидемиолошке мјере;

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:13