/ фото: ПКЦГ
13/09/2021 u 15:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Нове епидемиолошке мјере негативно ће утицати на пословање угоститеља

Угоститељи сматрају да свака забрана или отежавање рада, уведена кроз епидемиолошке мјере, мора пратити адекватна економска подршка

Привредна комора Црне Горе саопшила је да ће нове епидемиолошке мјере негативно ће утицати на пословање угоститеља и Министарству здравља предлаже да сагледа могућност њихове измјене. Поред актуелних епидемиолошких мјера, на сједници су размотрени резултати и изазови љетње сезоне и стопа ПДВ-а у угоститељству. Сједницу је водио предсједник Групације Игор Вујошевић уз подршку секретарке Сање Марковић.

Секретарка Марковић је указала да привреда није била, у мјери у којој је то требало, консултована приликом доношења епидемиолошких мјера због чега ће поједине бити тешко имплементирати у пракси. 

Оцјена чланова Групације је да су угоститељи дискриминисани у односу на остале дјелатности у Грној Гори и доведени у неизвјесност и крајњу неодрживост пословања, јер је само запосленима у угоститељству потребно да посједују: дигитални Цовид сертификат, негативни ПЦР или БАТ тест или потврду о преболованом ковиду 19. Уз хронични мањак радне снаге у угоститељству, овако срочене епидемиолошке мјере додатно угрожавају пословање угоститеља.

- Управо је ово једна од мјера која се не може одмах имплементирати. Требало је оставити рок запосленима у угоститељству да испуне овај услов – сматра Марковић.

Како је навео Вујошевић, здравствене, епидемиолошке мјере које се доносе не смију бити селективне, морају бити јасно дефинисане, разумљиве, са унапријед одређеним временским роком због прилагођавања, те их мора пратити адекватна економска подршка привреди због пословне неизвјесности.

- Стога, прије доношења епидемиолошких мјера треба консултовати пословну заједницу и оставити довољно времена за прилагођавање и имплементацију – саопштио је предсједник Групације Вујошевић.

Угоститељи сматрају да свака забрана или отежавање рада, уведена кроз епидемиолошке мјере, мора пратити адекватна економска подршка која би надомјестила трошкове и губитак у пословању угоститеља. 

- Потребно је наставити са мјерама подршке туристичкој привреди, посебно дјелатностима  које прати ограничење рада или смањење обима пословања насталих увођењем епидемиолошких мјера. Због погоршане епидемиолошке ситуације и повећаног броја обољелих, треба сагледати могућност да се поново субвенционишу минималне зараде запослених у самоизолацији или обољелих од Цовид 19 – закључили су угоститељи.

Александра Гардашевић Славуљица, директорица Директората за развојне политике у туризму у Министарству економског развоја, саопштила је да је сезона била пуна изазова, али је Црна Гора на њих успјешно одговорила.

Ћазим Хоџић је да је што се тиче Улциња сезона била веома добра, али да се такође осјетио недостатак кадра у угоститељству. Такође је указао на проблем који угоститељи имају са инспекторима који контролишу спровођење електронске фискализације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:16