Са састанка / - фото: ПКЦГ
19/04/2022 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Олакшати запошљавање расељенима из Украјине

На састанку је оцијењено да је потребно да Министарство економског развоја и ЗЗЗЦГ изнађу модалитет како би расељени из Украјине могли да се пријаве Заводу и тако буду видљиви на тржишту рада

У Црној Гори се тренутно налази више од 1.500 расељених из Украјине који су у програму привремене заштите. Од тог броја је око хиљаду одраслих особа што представља велики потенцијал за црногорско тржиште рада како би се надомјестио дефицит радне снаге на сезонским пословима у туризму, саопштено је из Привредне коморе Црне Горе ПКЦГ.

Тим поводом, у Привредној комори, 19. априла одржан је радни састанак о могућностима запошљавања расељених из Украјине који су привремено у нашој држави.

- У отвореном дијалогу представника пословне заједнице, Министарства унутрашњих послова, Министарства економског развоја, УНХЦР-а, Управе прихода и царина, Управе за инспекцијске послове и Завода за запошљавање Црне Горе, разматране су могућности олакшавања процедура за запошљавање особа из Украјине, нарочито имајући у виду да су нашим послодавцима потребни кадрови током реализације љетње туристичке сезоне - наводи се у саопштењу.

Такође, разматрани су изазови у примјени европске директиве о привременој заштити расељених особе.

- У фокусу је било издавање јединственог матичног броја као документа веома битног за заснивање радног права, и рјешења која би могла допринијети његовом лакшем и бржем стицању. Међу предложеним рјешењима разматрана је могућност да послодавци издају потврду о обављеном разговору о радном ангажману са кандидатом из Украјине, чије подношење МУП-у би могло да убрза процедуру издавања - додаје се у саопштењу.

Оцијењено је да је потребно да Министарство економског развоја и ЗЗЗЦГ изнађу модалитет како би расељени из Украјине могли да се пријаве Заводу и тако буду видљиви на тржишту рада.

Учесници састанка сагласили су се да је неопходно пронаћи начин како би сви заједно као систем допринијели превазилажењу хуманитарног изазова узрокованог ратом у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:33