/ - ФОТО: ПКЦГ
03/06/2022 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Опште повећање цијена рада недјељом намет за послодавце и окидач за инфлацију

Привредници чврсто инсистирају на оцјени уставности Закона о унутрашној трговини у дијелу који се односи на нерадну недјељу и позивају Уставни суд да се о томе изјасни у што краћем року

Управни одбор Привредне коморе поздравља спремност Министарства економског развоја и туризма да се у преговоре о рјешавању питања о нерадној недјељи укључе све заинтересоване стране.

Питање враћања радне недјеље у трговини неопходно је ријешити уз досљедну примјену Закона о раду и поштовање равноправности свих запослених, и не треба га везивати за друге секторе привреде, саопштено је са сједнице Управног одбора Привредне коморе Црне Горе одржане у проширеном саставу.

Привредници инсистирају да рјешење не треба доводити у везу са измјенама Општег колективног уговора. Неприхватљиви су захтјеви синдиката да услов да се дозволи рад недјељом буду претходне измјене Општег колективног уговора којима ће се повећати цијена рада недјељом за 100 одсто у свим секторима. Овакво повећање трошкова рада значило би не само велики додатни намет за послодавце, већ би довело и до значајног повећања цијена роба и услуга на тржишту, због чега привредници сматрају да је у том случају боље да недјеља остане нерадна.

Свакој измјени Општег колективног уговора треба да претходи детаљна анализа утицаја на привреду, па се оне не смију доносити напречац. На сједници су се чуле и оцјене да висина дневнице за рад недјељом у трговини треба да буде резултат евентуалних измјена Гранског колективног уговора о чему претходно социјални партнери треба да постигну договор.

Привредници чврсто инсистирају на оцјени уставности Закона о унутрашној трговини у дијелу који се односи на нерадну недјељу и позивају Уставни суд да се о томе изјасни у што краћем року.

Такође, апелују на Унију послодаваца да, као социјални партнер, у преговорима са Владом и синдикатима са додатном пажњом заступа ставове привреде и уздржи се од потписивања рјешења која могу бити штетна.

Будући да је ова тема актуелизовала бројна питања, донијела многе недоумице и указала на потенцијалне ризике, привредници су мишљења да доношење овако важних одлука захтијева вријеме, уз свеобухватне консултације. Тим прије што се привреда још увијек није опоравила од посљедица пандемије Цовид 19, а на пословање утиче и ратни сукоб у Украјини. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 21:24