СА САСТАНКА / - ФОТО: ПКЦГ
07/04/2022 u 08:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Унаприједити саобраћајну повезаност Црне Горе и Сјеверне Македоније

Саговорници су оцијенили да би заједнички пројекти двију држава којим би се аплицирало за финансирање из ЕУ фондова допринијели подизању европских перформанси региона

Унапређење саобраћајне повезаности Црне Горе и Сјеверне Македоније значајно би допринијело развоју економске сарадње двију земаља и остваривању бољих резултата у туризму.

Ово је оцијењено током састанка предсједнице Привредне коморе Нине Дракић са амбасадором Сјеверне Македоније Михајлом Трпкоским.

Како је саопштено из Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ)м амбасадор је истакао изузетан значај завршетка ауто-пута кроз Црну Гору, изградње Јадранско-јонске цесте, али и наставка реализације идеје отварања авио линије која би повезивала Сјеверну Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину, што би снажно утицало на приближавање унутар региона. Такође је указао неопходност интензивније промоције туристичких потенцијала како би се побољшала посјета македонских туриста Црној Гори и обрнуто.

Дракић је указала на важност значајније посјете македонских, те туриста из региона, Централне и Западне Европе како би се остварили добри резултати у предстојећој сезони, током које не можемо рачунати на госте из Русије и Украјине. Оцијенила је да ће током сезоне бити простора и за интензивнију трговинску размјену између двије државе, која се сада реализује у обиму од око 36 милиона еура.

Током састанка је било ријечи и о могућностима организације форума привредника Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Саговорници су оцијенили да би заједнички пројекти двију држава којим би се аплицирало за финансирање из ЕУ фондова допринијели подизању европских перформанси региона. Такође је апострофирана значајна улога Коморског инвестиционог форума у промоцији регионалне сарадње.

У раду састанка учествовали су Даниела Никова, трећи секретар Амбасаде Сјеверне Македоније, Радана Дамјановић, шефица Кабинета предсједнице Коморе и Јелена Аџић, самостална савјетница у Сектору за међународну сарадњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:31