Свети Стефан / - фото: Адриатик Пропертис
27/11/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планираjу да повећаjу броj лежаjева у хотелима са четири и пет звjездица

Влада планира да у наредне четири године у хотелима са пет звjездица буде 7,5 хиљада лежаjева, а у хотелима са четири звjездице 23,5 хиљада

Броj лежаjева у хотелима са четири и пет звjездица биће повећан преко 5,5 хиљада до 2025. године, предвиђено Нацртом Стратегиjе развоjа туризма Црне Горе до 2025. године коjи jе Влада усвоjила.

Тренутно, у хотелима са пет звjездица у Црноj Гори има 4,86 хиљада лежаjева, док у их jе у хотелима са четири звjездице 21,47 хиљада, преноси портал РТЦГ.

Влада планира да у наредне четири године у хотелима са пет звjездица буде 7,5 хиљада лежаjева, а у хотелима са четири звjездице 23,5 хиљада.

Хотели у те двиjе категориjе сада учествуjу са 58 одсто у структури, а план jе да 2025. године то буде 62 одсто.

Влада jе усвоjила Стратегиjу развоjа туризма до 2025. године и Акциони план, коjим jе предвиђена диверсификациjа понуде, проширење туристичке сезоне, избалансиран регионални развоj, као и смањење притиска на обалу и поштовање принципа одрживог развоjа дестинациjе.

У документу се наводи да туризма представља стратешку привредну грану црногорске економиjе. Циљ jе да се развоjем туризма обезбиjеди повећање запослености, подизање нивоа животног стандарда и уравнотежениjи регионални развоj.

“Влада jе опредиjељена за континуирани одрживи развоj туризма, са фокусом на ефикасно коришћење ресурса, уз промоциjу Црне Горе као зелене, одрживе и одговорне туристичке дестинациjе", наводи се у Стратегиjи.

У креирању стратешког приступа важно jе, како се додаjе, поштовати и уставно одређење да jе Црна Гора еколошка држава, као и оквир дат доношењем Националне стратегиjе одрживог развоjа Црне Горе до 2030. године, коjом су пренесени принципи одрживости из Агенде 2030. у националне оквире.

Међу циљевима наводе се смањење сезоналности, регионалног дисбаланса, побољшање искуства туриста, повећање броjа смjештаjних капацитета високе категориjе, као и малих смjештаjних обjеката у средњем и сjеверном региону, побољшање саобраћаjне доступности дестинациjе, уз незаобилазну диверсификациjу производа и услуга, иновативна рjешења и примjену савремених технологиjа, интензивниjу и циљану промоциjу туристичке понуде, смислениjу и интензивниjу сарадњу између туристичких посленика и jавног сектора, све у корелациjи са стратешким циљевима Владе.

“За постизање бољих резултата у сектору туризма, кључна jе диверсификациjа производа, коjа се постиже кроз континуирани рад на коришћењу свих природних и створених потенциjала коjе има Црна Гора. Диверсификациjом би производ превазишао границе понуде "сунца и мора", како се наjчешће перципира наша дестинациjа, а то би резултирало нужним проширењем туристичке сезоне и избалансираним регионалним развоjем, смањењем притиска на обалу и поштовање принципа одрживог развоjа дестинациjе”, наводи се у Стратегиjи.

Туризам, као доминантна развоjна грана Црне Горе jе, како се додаjе, кључан у остварењу економске стабилности Црне Горе.

“Чини се да jе прави тренутак да се, поред опоравка у туризму, пажња посвети и креирању новог развоjног и управљачког модела. С тим у вези, Стратегиjом развоjа туризма до 2025. године с Акционим планом дефинисани су правци развоjа туризма, уз развоj конкурентности и квалитетниjег позиционирања Црне Горе на глобалноj туристичкоj мапи", наводи се у документу.

Акционим планом су, како се закључуjе, дефинисане кључне мjере/активности као и њихови носиоци, рокови коjи их прате и финансиjски оквир за реализациjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:56