/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
07/01/2022 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирана улагања оператора око 34 милиона

Из ЕКИП-а су казали да процјена инвестиција у електронском комуникационом сектору за прошлу годину износи 40 милиона еура

 Оператори електронских комуникација планирали су да у овој години инвестирају око 34 милиона еура, саопштили су из Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност и додали да је вишегодишњи тренд великих инвестиција потврда стабилног правног и регулаторног оквира.

Из ЕКИП-а су казали да процјена инвестиција у електронском комуникационом сектору за прошлу годину износи 40 милиона еура.

- Прецизне податке за прошлу годину Агенција ће имати почетком ове године- рекли су представници ЕКИП-а агенцији Mina-businees.

Они су казали да су у току 2020. године оператори у развој електронских комуникационих мрежа и сервиса уложили 61 милион еура, што је допринијело даљем повећању доступности савремених електронских комуникационих услуга високог квалитета на цијелој територији Црне Горе.

- У претходних десет година оператори електронских комуникација у Црној Гори су инвестирали преко 600 милиона, од чега у претходних пет, када су инвестиције интензивиране, скоро 450 милиона еура. Вишегодишњи тренд великих инвестиција у сектору електронских комуникација потврђује чињеницу да у Црној Гори имамо стабилан и предвидив правни и регулаторни оквир, који је створио једнаке услове за све учеснике на тржишту- сматрају у ЕКИП-у.

Коментаришући стање на тржишту електронских комуникација у прошлој години, представници регулатора су казали да развој мрежа и инфраструктуре прати и константан раст броја корисника свих услуга изузев услуге фиксне телефоније, која је и на глобалном нивоу већ годинама у паду.

Како су објаснили, приступ путем оптичког кабла постао је доминантна технологија у Црној Гори и овај удио се у новембру прошле године повећао за 7,2 хиљаде корисника у односу на исти мјесец 2020.

- Агенција очекује да ће се овај раст наставити и у наредном периоду, посебно јер ће у будућности фиксне приступне мреже у највећој мјери бити базиране на прикључцима са оптичким влакнима- навели су представници регулатора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:51