Зграда Плантажа / фото: Иван Петровић ИПЕ
28/05/2022 u 16:31 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плантаже два мјесеца касне са извјештајима Управи прихода и царина

Управа прихода и царина ће сачекати Плантаже до понедјељка, 30. маја да предају финансијске исказе. Уколико не предају исказе до тог рока, поручили су да ће предузети законом прописане мјере

Државна компанија Плантаже, још није предала финансијске исказе за 2021. годину Управи прихода и царина (УПЦ) и једино су веће државно предузеће које то није урадило.

Плантаже су, као и сва друга предузећа, биле дужне да финансијске исказе – биланс успјеха и биланс стања, доставе Управи прихода и царина до 31. марта. Из УПЦ су појаснили да је рјешењем тог органа, Плантажама одобрено одлагање тј. продужење рока за подношење ПД – пореске пријаве и финансијских исказа за 2021. годину до 15. априла.

– Разлог одлагања jе репроцjена имовине и активности консолидациjе претходних позициjа сталне имовине са постоjећом базом основних средстава и њихов унос у ИТ систем друштва. По истеку одобреног рока, од стране ДОО "13.Jул Плантаже", обавиjештени смо да наведене активности нису успjели завршити у остављеном року, те су телефонским путем молили да им омогућимо предаjу ПД и финансиских исказа за 2021.годину до 30.05.2022.године. Уколико не испоштуjу и оваj рок, од стране Сектора за ВПО, биће предузете све Законом прописане мjере – поручили су из Управе на чијем челу је Раде Милошевић.

Једини који нису предали билансе

Осим АД "13.Jул Плантаже", нема других компаниjа у већинском државном власништву а да припадаjу категориjи ВПО (великих пореских обвезника),коjи нису предали пореску приjаву ПД и финансиjске исказе за 2021.годину, потврдили су "Дану" из Управе прихода и царина.

Држава је власник 56 предузећа.

Напоменули су да против Плантажа није поднијета прекршајна пријава, из разлога што Законом о порезу на добит правних лица, ниjе предвиђена прекршаjна одговорност у случаjу неподношења приjаве пореза на добит по већ продуженом року, што jе у овом случаjу и урађено – дониjето Рjешење о одлагању законског рока предаjе ПД и финансиjских исказа.

"Дан" је питао и Плантаже зашто касне са подношењем исказа, када ће коначно усвојити билансе и доставити их Управи прихода и царина.

– Биланси компаниjе "13.Jул-Плантаже", почетком наредне седмице, биће предати Управи прихода и царина, коjа jе уз одговараjућу процедуру и адекватно образложење, дала сагласност на њихово накнадно достављање. Обзиром да jе завршен унос и књижење репроцjене вриjедности компаниjе на дан 31.12.2021. године, jавност ће почетком наредне седмице бити упозната са резултатима пословања у претходноj години – казали су из те компаније.

Последњи извјештај који су Плантаже предале је извјештај за трећи квартал, који је на сајту Монтенегроберзе објављен 27. децембра прошле године. Обично се извјештаји за трећи квартал објављују у октобру и новембру.

Према том извјештају, Плантаже су имале за девет мјесеци минус од 557,2 хиљаде еура, што је шест пута бољи резултат него у истом периоду 2020. године, када су имали 3,2 милиона губитка.

Приходи од продаје су износили 14,8 милиона, што је 4,3 милиона више него за девет мјесеци 2020. године. Трошкови пословања су били 9,8 милиона, скоро као 2020. године, док су трошкови зарада износили 7,5 милиона, што је два милиона мање него у упоредном периоду.

Стална имовина предузећа је на крају септембра прошле године била 73,4 милиона, што је 3,2 милиона мање него 2020. године. Укупан губитак у пословању на крају септембра прошле године је био скоро девет милиона.

Предсједник одбора директора Плантажа је Небојша Вуксановић, док су чланови тог тијела Сњежана Павићевић, Никола Перишић, Милош Поповић, Борис Боричић, Дарко Рашовић и Мариjа Никчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:24