/ Ilustracija Arhiva Dan - B.Је.
27/06/2022 u 12:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poboljšani uslovi rada na drobiličnom postrojenju Maljevac

Iz Rudnika uglja je saopšteno da popularna Drobilana radi 24 sata dnevno, u tri smjene

Drobilično postrojenje Maljevac, koje posluje u okviru sektora Promet Rudnika uglja, remontovano je, čime je omogućen njegov neometan rad u narednih deset do 15 godina.

Iz Rudnika uglja je saopšteno da popularna Drobilana radi 24 sata dnevno, u tri smjene.

„Kroz Drobilanu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Termoelektrane (TE) Pljevlja, godišnje prođe oko 1,5 miliona tona uglja, što jasno ukazuje na stratešku važnost ovog postrojenja“, kazali su iz Rudnika uglja.

Ipak, kako su naveli, postrojenje i uslovi rada u njemu su godinama i decenijama unazad bili na veoma niskom nivou.

„U periodu od 13. maja do 17. juna, dok je trajao redovni remont TE, izvršen je veliki remont drobiličnih postrojenja. Najznačajnija aktivnost u ovom procesu je remont rotora drobilice, koji je realizovala nikšićka kompanija Hiperion“, navodi se u saopštenju.

Vrijednost posla iznosila je 62 hiljade eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Rukovodilac Drobilane i rudarski inženjer, Aleksandar Ljubojević, rekao je da je remontom rotora omogućen neometan rad drobilice u narednih deset do 15 godina.

„U sklopu velikog remonta izvršeno je novo dihtovanje traka, zamijenjeni su valjci koji su bili dotrajali i neupotrebljivi, a izvršena je i sanacija drobilice oko samog rotora“, kazao je Ljubojević.

On je dodao da će projekat temeljne modernizacije cijelokupnog postrojenja, koji će podrazmijevati i ugrađivanje takozvanog sistema za otprašivanje, biti realizovan tokom višemjesečne obustave rada TE zbog poslova na ekološkoj rekonstrukciji.

Mašinski inženjer na održavanju drobiličnih postrojenja separacije Doganje i Drobilane Maljevac, Stefan Knežević, saopštio je da su, u međuvremenu, kao kompenzacija nabavljeni namjenski industrijski usisivači od firme Ekovent iz Sarajeva, koji u značajnoj mjeri neutrališu štetni efekat prisutnih mikročestica.

„Zaista su značajni radovi sprovedeni na Drobilani. Mogu slobodno da kažem da je izvršni direktor Milan Lekić jedini direktor koji je, poslije skoro 40 godina, došao u naše postrojenje i pobrinuo se za radnike“, rekao je Knežević.

Iz Rudnika uglja su kazali da se odgovoran odnos aktuelnog rukovodstva kompanije prema uslovima rada u Drobilani pokazao i na sljedećem primjeru.

„Građevinska služba Rudnika je u periodu od 13. maja do 17. juna izvršila veliku rekonstrukciju i adaptaciju upravnog objekta Drobilane, koji se nalazio u katastrofalnom stanju. Zamijenjena su ulazna vrata i prozori na objektu, kancelarije su okrečene, postavljeni su novi patosi, adaptiran toalet, napravljena je sala za sastanke, kao i čajna kuhinja za zaposlene“, saopštio je Ljubojević.

On je dodao da u taj objekat, bezmalo četiri decenije, nije uloženo praktično ništa.

"U dogledno vrijeme u planu je i izgradnja prozivnice za radnike koja će zamijeniti kontejner koji je renoviran upravo zahvaljujući kolegama iz Građevinske službe", navodi se u saopštenju.

Prostor oko upravnog objekta je oplemenjen sa 30 zasada četinarskog drveća, ofarbano je preko 120 metara zaštitne bankine, kao i ograda na mostu. Posječeno je korovsko rastinje, a u blizini upravnog objekta postavljene su rigolete.

Referent za obračun normi, Slavica Medenica, kao dugogodišnji radnik na Drobilani, saopštila je da je Građevinska služba uradila kvalitetan posao.

„Upravni objekat je bio kompletno zapušten, to je bilo jedno ruglo. Nikada nijesmo imali ni prostor da skuvamo kafu, nego smo improvizovali. Prozori su bili toliko propali da je kroz njih ulazila prašina u kancelarije. Zahvalni smo izvršnom direktoru zbog svega što je uradio za uslove rada u Drobilani“, poručila je Medenica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:33