Са састанка / Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма
02/11/2021 u 11:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела израда новог Закона о планирању простора и изградњи обjеката

Министарство jе иницирало и одржало састанак са представницима невладиних организациjа и стручним диjелом Инжењерске коморе

Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма приступило jе изради новог Закона о планирању простора и изградњи обjеката.

Будући да се ради о веома важном закону, коjи уређуjе управљање jедним од наjбитниjих ресурса коjе имамо, а то jе простор, ради повећања транспарентности самог процеса и укључивања стручне jавности, Министарство jе иницирало и одржало састанак са представницима невладиних организациjа и стручним диjелом Инжењерске коморе.

- Сматрамо да предстваници невладиних организациjа и Инзењерске коморе могу да даjу значаjан допринос у процесу израде новог закона, те смо се одлучили да приjе израде нацрта закона чуjемо конструктивне предлоге и проблеме у примjени важећег Закона са коjима се сусриjећу у пракси - изjавила jе директорица Директората за планирања простора Марина Изгаревић.

На састанку jе разговарано о подjели планских докумената (просторни/урбанистички или државни/ локални), хиjерархиjи, врстама и садржаjу планских докумената. Додатно, разматрано jе увођење нових технологиjа приликом израде и спровођења планских докумената, али и начин њихове ревизиjе.

Учесници састанка су дискутовали и око проналаска наjбољег модела повjеравања послова израде, односно да ли ће то бити поjединац, завод, фирма.

Представници НВО сектора и диjела Инжењерске коморе изразили су задовољство што су у раноj фази израде закона контактирани од стране министарства, jер jе ово jедан веома значаjан закон коjи захтиjева темељан приступ и учешће свих страна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:41