/ - FOTO: NEVENA BULAJIć
03/02/2023 u 13:42 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši radnici Željezare sa predstavnicima EPCG: Pokrenuli smo se sa mrtve tačke

Radnici nikšićkog preduzeća protestovali su više od sedam mjeseci tražeći od države da fabriku vrati u državno vlasništvo i 229 radnika ovog preduzeća zadrži na radnim mjestima

Predstavnici EPCG i perdstavnici novoosnovane  firme "Željezara EPCG" danas su održali sasatanak sa predstavnikom radnika Željezare Ivanom Vujovićem.

Vujović je za naš portal kazao da su dogovori još uvijek u toku. 

- Imali smo sasatanak sa gospodinom Milutinom Đukanovićem, predsednikom borda direktora EPCG, Markom Perunovićem predsednikom borda „Željezare EPCG“ i izvršnim direktorom gospodinom Đorđijem Manojlovićem. Pokrenuli smo se sa mrtve tačke ali jiš uvijek nismo došli do onoga što smo tražili. Dogovorili smo se da nastavimo narednih dana i ono što je važno istaći jeste da sve što se dogovorimo moraju prihvatiti radnici koji se nalaze na krovu fabrike ili u radničkim prostorijama – kazao je Vujović

Vujović je istakao da su radnici spremni za konkurs jer znaju da u fabrici niko ne može bolje raditi od njih i da nakon 8 dana od uplate druge rate žele da uđu u fabriku i počnu da zarađuju za sebe i svoje prodice.

Željezara preuzeta, ali posla još nema

UGOVOR POTPISAN 30. DECEMBRA

Predstavnici EPCG i Toščelika ugovor o preuzimanju potpisali su 30. decembra prošle godine, a vrijednost ugovora je 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je u septembru ove godine država na aukciji otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa. Preostalih pet miliona eura trebalo bi da se isplati do sredine narednog mjeseca. Nakon potpisivanja ugovora, premijer Dritan Abazović, predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević sa radnicima su proslavili preuzimanje fabrike.

Radnici nikšićkog preduzeća protestovali su više od sedam mjeseci tražeći od države da fabriku vrati u državno vlasništvo i 229 radnika ovog preduzeća zadrži na radnim mjestima. U toku protesta radnici su zauzeli fabrički kompleks i u njemu ostali do preuzimanja fabrike.

Nakon preuzimanja Željezare, EPCG će osnovati kćerku firmu "Željezara Solar", koja će upravljati vrijednom imovinom fabrike, a namjena će biti promijenjena i baviće se proizvodnjom i ugradnjom solarnih panela.

Takođe, umjesto dosadašnje proizvodnje čelika, fabrika će biti solarna elektrana, kako bi pospješila crnogorsku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:14