Predstavnici Željezaraca ispred zgrade Vlade / - FOTO: DAN
15/08/2022 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada dala EPCG zeleno svjetlo da otpočne pregovore sa Turcima

Premijer Abazović je kazao da nemaju informaciju o tome da su pregovori Davidovića s Tosčelikom propali, već da bi trebalo da budu nastavljeni 22. avgusta

EPCG ima zeleno svijetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka na kome je trebalo da se odlučuje o predlogu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić.

- Iznesen je neki biznis plan koji po meni jeste realna, nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu. Daku najviše zanima da zaštiti radnike Željezare, to je ta socijalna komponentna koju smo iskazali u odnosu na prethodnu zainteresovanu kompaniju. Cilj nam je da se nađe održivo rješenje - kazao je Abazović novinarima nakon sastanka.

On je istakao da EPCG treba što prije da nađe modalitet da se ova situacija riješi.

- Znamo da su radnici nestrpljivi, da im je rečeno da do 1.septembra imaju zagarantovane zarade, a da poslije toga je sve upitno. Nećemo ih ostaviti na cjedilu - poručio je premijer.

image

Predstavnici Željezaraca i Marko Kovačević

- FOTO: DAN

Kazao je da će pokušati da bajpasiraju situaciju koliko je to moguće: koliko je njihov interes da rade, toliko je interes države da ostanu tu. Ako državno preduzeće može da kupi jednu farbriku da ogromnom površinom, nemamo ništa protiv. Naprotiv, kupovinom od strane državnog preduzeća bi značilo uvećanje državne imovine, naveo je premijer.

On je dodao da nema informaciju o tome da li su pregovori Davidovića s Tosčelikom propali, već da bi trebalo da budu nastavljeni 22. avgusta.

Radnici, kako je kazao njihov predstavnik Ivan Vujović, nijesu dobili poziv na sastanak, već su ishod čekali ispred zgrade Vlade.

Sastanku su prisustvali ministar Aleksandar Damjanović, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, direktor EPCG Milutin Đukanović i premijer Dritan Abazović.

Podsjetimo, radnici su bili započeli štrajk glađu, a potom je prekinuli zbog tragedije koje se desila na Cetinju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:31