Photo by jonathan ocampo on Unsplash
23/08/2021 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почиње подjела уља социjално угроженом становништву

Поред подjеле уља, Влада jе покренула проjекат ваучера за куповину хране и ограничила циjену хљеба, што jе само дио напора коjе улаже за побољшање социjално-економског положаjа грађана

Из Министарства финансиjа и социjалног старања (МФСС) саопштили су да почиње подjела уља социjално угроженом становништву. Како су истакли из министарства, корисници материjалног обезбjеђења из Подгорице, Бара, Никшића и Цетиња добиће, у наредна два дана, ваучере на кућну адресу и са тим ваучерима ће у Арома и Цонто маркетима моћи да подигну уље.

– Сагласно предложеном Програму помоћи социjално угроженом становништву кроз бесплатну додjелу уља биће обухваћено 7.907 корисника материjалног обезбjеђења и 16.455 корисника наjниже пензиjе у номиналном износу 147,08 еура коjи су то право остварили у jулу мjесецу, што укупно чини 24.362 корисника – саопштено jе из МФСС.

Из МФСС подсjећаjу, да на приjедлог Министарства економског развоjа, Влада Црне Горе опредиjелила jе за помоћ социjално угроженим категориjама 64.000 литара уља коjе jе набављено истовремено са пшеницом из увоза и уписано као државна имовина.

– Како би се расподиjелило према програму помоћи коjе jе предложило Министарство финансиа и социjалног старања било jе потребно обезбиjедити недостаjуће количине. Компаниjа “Домаћа трговина” д.о.о. Подгорица, обратила се Министарству финансиjа и социjалног старања са намjером да донира 9.600 литара уља, што ће и бити учињено у току ове седмице. Укупан износ донациjе уља коjу jе обезбиjедила “Домаћа трговина” jе преко 13.000 еура”, истиче се у саопштењу.

Како су навели, дистрибуциjа уља свим осталим корисницима обавиће се у сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе почев од 01.септембра 2021.

– Влада Црне Горе и надлежна министарства дjелуjу континуирано у оквирима коjи им стоjе на располагању, а сходно насталим поскупљењима циjена основних животних намирница. Поред подjеле уља, Влада Црне Горе jе покренула проjекат ваучера за куповину хране и ограничила циjену хљеба, што jе само дио напора коjе улаже за побољшање социjално-економског положаjа грађана. Посебно радуjе да друштвено одговорна привредна друштва, као што jе “Домаћа трговина”, на оваj начин исказуjу спремност да даjу своj допринос – додаjе се у саопштењу.

Напомињу да jе пораст набавних циjена прехрамбених производа евидентан на глобалном нивоу, а како би сприjечила даљи раст циjена основних животних намирница, Влада Црне Горе, као и надлежна министарства прикупљаjу податке и анализираjу марже у трговини.

– Након свеобухватног увида у факторе коjи утичу на њихово формирање, ефикасно ће наставити дjеловање на стабилизациjу циjена – закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 15:51