/ - Википедија
03/11/2021 u 10:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подаци ЕУРОСТАТ-a: Око 40 одсто становника Црне Горе у ризику од сиромаштва

ЕУРОСТАТ у ризику од сиромаштва означава домаћинства коjа се суочаваjу с тешком материjалном и социjалном угроженошћу, коjа себи не могу приуштити одређене материjалне ствари или друштвене активности, или имаjу врло низак интензитет рада, ниво образовања

Око 40 одсто становништва Црне Горе било jе у ризику од сиромаштва или социjалне искључености, показали су подаци Европског института за статистику (ЕУРОСТАТ) за 2020. годину. Наjтежа ситуациjа jе у Албаниjи гдjе jе, по истим подацима, преко 50 одсто становништва било у опасности од сиромаштва.

Подаци ЕУРОСТАТ-а односе се на земље чланице Европске униjе (ЕУ), Европске економске зоне и земље Западног Балкана. Након Албаниjе (51 одсто) и Црне Горе (око 40 одсто), у наjвећем ризику од сиромаштва су Турска (38 одсто) и Сjеверна Македониjа (око 35 одсто).

Европски просjек, по ЕУРОСТАТ-у, jе 21,9 одсто, што се односи на 96,5 милиона људи.

ЕУРОСТАТ у ризику од сиромаштва означава домаћинства коjа се суочаваjу с тешком материjалном и социjалном угроженошћу, коjа себи не могу приуштити одређене материjалне ствари или друштвене активности, или имаjу врло низак интензитет рада, ниво образовања...

Према истим подацима, у наjвећем ризику, на европском нивоу, су жене, млађи људи, и особе са нижим степеном образованjа.

Наjпроблематичниjе земље ЕУ по овом питанjу су Румуниjа и Бугарска, са око 35 одсто ризика. Наводи се да jе просjечна мjесечна плата у овим земљама 460 еура, док jе стопа незапослености у марту ове године била 12 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 14:42