Услуга или уцјена, Подијелимо терет / - скриншот
24/10/2021 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Подиjелимо терет": Ослобађање од дуга или незаконито условљавање

Док из ЕПЦГ увjераваjу да jе то одличан начин да се грађани ослободе дуга, у Центру за заштиту потрошача дневно приме бар пет приjава људи коjи се жале да су условљени уговором или ће им бити искључена струjа

Преко пет хиљада домаћинстава већ се приjавило да плаћа дуг за струjу на рате преко акциjе Електропривреде Црне Горе "Подиjелимо терет 9". И док из ЕПЦГ увjераваjу да jе то одличан начин да се грађани ослободе дуга и пређу у редовне платише, у Центру за заштиту потрошача дневно приме бар пет приjава људи коjи се жале да су условљени - или ће потписати Уговор о плаћању на рате или ће им бити искључена струjа. То jе незаконито, упозораваjу из Центра.

 За акциjу се већ приjавило 5.000 кориника - илустрациjа (Фото: Пиxабаy)

- У првом мjесецу 5.000 корисника, из категориjе домаћинства, jе потписало jе споразум. Потрошачи могу да измире 440 еура дуга - 22 рате по 20 еура - казала jе за Радио Црне Горе пи-ар Електропривреде Елеонора Албиjанић.

Акциjу из компаниjе наjављуjу и за наредне године. 

Грађани се, пак, жале да их Електропривреда условљава да потпишу уговор о плаћању дуга на рате, иначе ће им изгасити струjу.

Потписом, каже Жељко Томовић из Центра за заштиту потрошача, грађани признаjу дуг стариjи од двиjе године. 

- То jе супротно одредбама Закона о заштити потрошача, коjи изричито наводи да трговац jавном услугом не може условљавати прикључење на дистрибутивну мрежу или наставак испоруке електричне енергиjе плаћањем дуга коjи jе стариjи од двиjе године - каже он за Радио Црне Горе. 

Из ЕПЦГ су одговориили да ће свако домаћинство коjе прекрши одбредбе из Споразума плаћања дуга на рате прво бити опоменуто, а онда се приступа принудноj наплати. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:31