Photo by Mufid Majnun on Unsplash / - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
23/12/2023 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Podrška Evropske investicione banke značajno utiče na zaposlenost i investicije

Izvještaj se, kako je objavljeno, bavi procjenom uticaja posredničkog kreditiranja EIB na MSP u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, u periodu od 2009. do ove godine

Mala i srednja preduzeća (MSP) u regionu, koja su bila korisnici kredita Evropske investicione banke (EIB), zabilježila su rast zapošljavanja od 15 odsto, pokazao je izvještaj o uticaju posredničkog kreditiranja EIB na preduzeća na Zapadnom Balkanu.

- To znači približno 15 dodatnih radnih mjesta na svakih milion EUR plasiranih kredita EIB- pokazao je izvještaj, koji je objavljen početkom sedmice.

Izvještaj je pokazao da EIB igra ključnu ulogu u kreditnoj podršci MSP u regionu, kao i da su korisnici kredita zabilježili rast zapošljavanja i prestigli slične kompanije koje nijesu dobile finansijska sredstva.

Izvještaj se, kako je objavljeno, bavi procjenom uticaja posredničkog kreditiranja EIB na MSP u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (BiH), Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, u periodu od 2009. do ove godine.

- Tokom tog perioda, EIB je finansirala kredite pod povoljnim uslovima za 28,4 hiljade preduzeća. Kompanije koje su koristile te kredite zabilježile su rast ukupne imovine od 20 odsto i značajan rast stalne, 35 odsto, u poređenju sa onima bez takve podrške, pokazujući važnost povećanog pristupa finansiranju pod povoljnim tržišnim uslovima za firme- pokazao je izvještaj.

Istraživanje je pokazalo i da je pozitivno dejstvo posredničkog kreditiranja EIB izraženije kod preduzeća koja ranije nijesu imala pristup finansiranju.

Potpredsjednik EIB-a, Kirijakos Kakuris, saopštio je da posredničko kreditiranje EIB igra ključnu ulogu u podsticanju rasta MSP i privrednog razvoja na Zapadnom Balkanu.

-Pozitivan uticaj na zaposlenost i investicije dodatno ukazuje na značaj podrške EIB u obezbjeđivanju finansijskih sredstava i pokretanju održivog privrednog rasta. Posvećeni smo daljoj podršci privatnom sektoru u regionu- rekao je Kakuris.

Glavna ekonomistkinja EIB-a, Debora Revoltela, navela je da studija pokazuje pozitivno dejstvo finansiranja EIB na jačanje kapaciteta preduzeća za investiranje, proširenje i doprinos dugoročnom razvoju regiona.

Ona je naglasila i ključnu ulogu EIB u podsticanju finansijske inkluzije, time što je nekim MSP omogućen pristup bankarskim zajmovima po prvi put.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jun 2024 21:54