/ фото илустрација
18/09/2021 u 18:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подршка од преко 650.000 еура за развој села и изградњу инфраструктуре

Током августа и септембра исплаћен је дио захтјева поднијет од стране локалних самоуправа у износу од 507.500 еура

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је кроз програме подршке за развој села и изградњу инфраструктуре до сада подржало око 50 пројеката у области руралне инфраструктуре у Црној Гори који између осталог укључују како пројекте које су доставиле локалне самоуправе тако и индивидуалне пројекте у износу од 650,580.00 еура.


- Током августа и септембра исплаћен је дио захтјева поднијет од стране локалних самоуправа у износу од 507.500,00 еура, како за рјешавање питања водоснадбјевања тако и за реконструкцију односно санацију преко 50 км путева и то за асфалтирање нових путева, насипање земљаних путева, санације постојећих макадамских путева, санацију мостова, насипање планинских путева, као и адаптацију и модернизацију постојећих путних праваца.
Током октобра и новембра мјесеца планирана је подршка за 17 пројеката поднијетих од стране сљедећих општина: Бар, Цетиње, Даниловград, Херцег Нови, Колашин, Мојковац, Голубовци, Тиват и Тузи у укупном износу од 244.250,00 еура.
Такође, до сада је исплаћено 143.280,00 еура за 25 пројеката који се тичу индивидуалних захтјева, од стране мјештена појединих села, мјесних заједница и индвидуалних пољопривредних произвођача за рјешавање питања водоснадбјевања, санацију и реконструкцију путне инфраструктуре- речено је из Министарства.

Поред до сада реализованих пројеката Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде кроз агробуџетску мјеру за подршку развоју села и инфраструктуре, у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД,) реализује пројекат стварања кластера и развоја руралних подручја РТЦП у 7 црногорских општина (Никшић, Жабљак, Бијело Поље, Мојковац, Петњица и Беране). Кроз ову мјеру у 2021. години биће реализовано асфалтирање нових 17км руралних путева, уз изградњу нових 7-8 водних акумулација (систем фолија).

Јавни позив је објављен 16.07.2021. године и трајао је до 05.08.2021. године. Општина су имале право аплицирања за подршку кроз 2 опције: путна инфраструктура и инвестиције у водоснабдијевање. У наредном периоду предстоји процедура административне и теренске контроле, након чега ће се расписати јавни позив за избор извођача радова и реализовати пројекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:16